Dimarts, 25 de Juny de 2024

El govern té previst licitar la Reus Film Office abans de finals d'any

El ple va validar la seva creació un any enrere, a partir d'una moció de C's en què s'instava també a col·laborar amb l'ECIR

28 de Juliol de 2017, per Marc Busquets
  • Imatge d'arxiu de la sessió plenària del juny de 2016 en què es va aprovar la creació de l'oficina

    Cristina Antillés

Fa una mica més d'un any que el ple de l'Ajuntament de Reus va validar la posada en marxa de la Reus Film Office, ens que havia de servir per atraure productores audiovisuals d'arreu per rodar films i anuncis a la ciutat. La proposta, a partir d'una moció del grup municipal de C's, va comptar amb un gran suport, ja que totes les forces hi van votar a favor a excepció de la CUP, que va abstenir-se. Passat aquest temps, del projecte poc se n'ha sabut fins ara. En declaracions a aquest mitjà, la regidora de Cultura del consistori, Montserrat Caelles, explica a Reusdigital.cat que amb els nous comptes municipals aprovats i en vigor, l'assumpte "es desencallarà aviat", durant aquest segon semestre de l'any. "La partida pressupostària prevista per a l'oficina és de 50.000 euros, i per tant estem obligats a licitar-la per la llei de contractació", subratlla.

Contactes amb la Generalitat

Actualment, i segons la regidora, el govern ja ha estudiat les possibilitats per vertebrar i executar el projecte, sempre amb la mà estesa cap al director de l'Escola de Cinema de Reus (ECIR), Daniel Villanueva, l'impulsor del projecte. "Treballem i treballarem amb l'escola de Daniel Villanueva", precisa Caelles, que recorda que recentment s'ha segellat un acord de col·laboració per tal que el centre rodi una dotzena de curts amb una aportació de 10.000 euros per part de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017. "Mantenim una estreta col·laboració amb Villanueva perquè som conscients que és un gran valor i que la seva escola du el nom de Reus pel món", afegeix.

Pel que fa a la Reus Film Office, Caelles indica que "Villanueva ens va fer una proposta digna i amb moltes possibilitats, i som en un punt en què no només hi ha la voluntat de tirar-la endavant sinó que hi ha la partida per fer-la realitat". "Ara s'inicia un procés d'anàlisi del projecte, ja hi estem treballant i ja s'ha parlat amb la Generalitat per saber quin rol té la Barcelona Film Comission (que actua de paraigua de les oficines municipals catalanes) a l'hora de projectar-se a l'exterior", avança. Un cop es processi "tota aquesta informació, i amb els suggeriments que ens faci Villanueva", el termini previst per licitar l'oficina és d'entre cinc i sis mesos. "La intenció es que es doni a conèixer al segon semestre de l'any", revela la regidora.

Villanueva no es presentarà al concurs

Caelles apunta, a banda, que les condicions d'aquesta seran "les que Reus necessita" i que la voluntat del govern és comptar "amb dues o tres propostes" per gestionar la Reus Film Office o adjudicar-la "a una persona aliena". El text de la moció de C's, en efecte, exposa una sèrie d'acords entre els quals insta el ple a "crear i gestionar" la futura Reus Film Office i a establir una col·laboració estable entre el consistori i l'ECIR, a més de vincular el centre acadèmic amb els festivals de cinema existents a la ciutat, el FEC i el Memorimage. Consultat per aquest mitjà, Villanueva expressa que temps enrere va ser informat que el projecte de l'oficina "s'havia de reformular" i que es convocaria un concurs per gestionar-lo. "No m'hi penso presentar", manifesta. 

En aquest línia, el director de l'ECIR i un dels artífexs del multipremiat 'Timecode' explica, amb tot, que un cop la moció de C's va ser validada, l'entorn del batlle va plantejar un acord de col·laboració (batejat internament com 'conveni Lumière') amb diverses línies d'acció que no s'haurien concretat. Aquest preveia, segons Villanueva, una dotació de 45.000 euros per arrencar la Reus Film Office, el trasllat de l'escola (actualment al barri del Carme) al centre de producció audiovisual del Tecnoparc i la promoció de la producció cinematogràfica a la ciutat. "Temps després, la regidora Caelles em va dir que el secretari no veia amb bons ulls que una quantitat tan gran de diners s'atorgués a dit", declara. "També m'ha dit que altres ciutats que tenen una oficina com aquesta l'han licitada", diu. A més, "i en concepte de manteniment, em demanaven 1.000 euros mensuals per ser al centre de producció audiovisual", detalla.

Villanueva exposa que "no estic pas en contra que l'oficina passi per un concurs", malgrat "que crec que s'hauria d'apostar per nosaltres i pel nostre projecte. Les coses són com són, amb 'Timecode' hem passejat el nom de Reus per tot el món i tenim una idea diferent del que hauria de ser l'oficina" en comparació a d'altres del territori. No obstant això, i tot i que reitera que no es presentarà al concurs quan es convoqui, assegura que "jo no vull una cadira, sinó que el que vull és que la ciutat tingui l'oficina perquè ens beneficiaria a tots". "L'important és que Reus i la demarcació tinguin una petita indústria audiovisual que serveixi per donar feina i projectar casa nostra a l'exterior", conclou.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges