Dimarts, 15 d'Octubre de 2024

El jutge d'Innova imposa una fiança d'1,2 milions d'euros a Bernardo Coslado

Més imputacions, doble facturació i convenis entre Sagessa i Ambulàncies Baix Ebre que no s'adequen a la llei, qüestions destacades de l'auto

18 de Desembre de 2014, per Enrique Canovaca
  • Bernardo Coslado (dreta), a la seva sortida dels jutjats de Reus, en una imatge d'arxiu

    Enrique Canovaca

Un entramat d'interessos per aconseguir perpetuar la gestió de serveis públics, per part d'Ambulàncies Baix Ebre. Aquesta és la principal conclusió de l'auto, d'onze pàgines, signat per Diego Álvarez de Juan i referit a la peça número 7 d'Innova. El magistrat assegura que "existeixen indicis" que Bernardo Coslado, a través de la seva empresa, va pagar una sèrie de factures a Josep Prat, cobrades mitjançant la societat Wanplais en concepte de "treballs d'assessorament". Aquests diners mensuals serien de 5.000 euros, i segons el magistrat, servirien per aconseguir una posició dominant en el concurs del transport sanitari de la Generalitat.

Cal recordar que els pagaments es van iniciar a l'abril del 2012, quan Prat era encara president del consell d'administració de l'Institut Català de la Salut (ICS). A més, el jutge subratlla que el mateix Prat va concertar una reunió, el febrer de 2012, entre el conseller de Salut, Boi Ruiz, i Coslado, i segurament, aquestest trobades s'haurien estès després de l'inici dels pagaments. "L'avanç de la instrucció confirma els indicis que una sèrie d'individus intervenen en el sector del transport sanitari per aconseguir una perpetuació d'aquells proveedors que ja estan asentats (com AMBULEBRE) o per evitar l'entrada de nous proveïdors que poguessin posar en risc aquesta posició privilegiada", sosté el magistrat.

D'altra banda, l'atestat de la Guàrdia Civil, del 14 de febrer de 2014, indica que quan es va detenir a Prat i es va registrar el seu domicili van apareixen diversos documents "en els que s'apunta a moviments destinats a fer pressió en favor d'unes desterminades empreses del sector del transport sanitari". En un altre atestat, del 25 de febrer del mateix any, es descriuen activitats de lobby per part de l'Associació Catalana d'Empresaris d'Ambulàncies, al voltant del concurs públic que s'anava a produir en aquell moment.

Doble facturació d'Ambulàncies Baix Ebre, a través de Sagessa

A banda de la relació entre Prat i Coslado, el jutge també es refereix a diverses irregularitats en la relació entre Sagessa i l'empresa ebrenca. Existeixen factures en les que Ambulàncies Baix Ebre càrrega el transport sanitari de pacients d'hemodiàlisi i radioteràpia a l'Hospital Comarcal d'Amposta, així com els de pacients per a rehabilitació a la fundació FUSSMONT, entre els anys 2010 i 2011. Si aquests serveis estan inclosos en el contracte públic amb la Generalitat de Catalunya, "estem davant d'una doble facturació per la prestació d'un mateix servei pagat amb fons públics", assegura el magistrat.

D'altra banda, Diego Álvarez de Juan detecta una sèrie de convenis entre AMBULEBRE i GECOHSA, l'Hospital d'Amposta i FUSSMONT, els serveis dels quals "s'han de subjectar a les normes de contractació pública i no poden venir articulats per la figura del conveni". En el cas de GECOHSA, consten pagaments de factures per valor de 120.000 euros a l'empresa de Coslado, el 2010 i 2011, i a més, n'hi ha d'altres per un cost zero, els anys posteriors, un fet que "no té cap lògica econòmica ni jurídica", segons el jutge.

En aquest sentit, l'auto destaca la menció de l'interventor de Reus, Baldomero Rovira, en la qual indica que els serveis donats per l'empresa ebrenca a GECOHSA costaven 10.000 euros mensuals, i ara, amb el canvi de proveïdor, s'han reduït fins als 3.166,66 euros mensuals. Es tracta d'una comparació quantitativa "odiosa", en paraules del magistrat, qui també subratlla que les factures de 2012 i 2013 per valor de 120.000 euros no es van arribar a pagar per part de GECOHSA, depenent de Sagessa.

Respecte als convenis amb l'Hospital d'Amposta i FUSSMONT, el jutge descriu pagaments de 309.21,34 euros, en el primer cas, entre els anys 2010 i 2011, i de 45.540 euros, en el segon cas, durant el 2010. Diego Álvarez de Juan considera responsables d'aquests acords als exdirectius de Sagessa, Enric Agustí i Lluís Nualart, així com a Joan Maria Benet, en aquell moment, el Gerent de l'Àrea Operativa del grup sanitari. Per això, els imputa els delictes de prevariació i malversació de cabals públics, a l'espera de conèixer les seves declaracions i decidir si els interporsa una fiança, com en el cas de Coslado, que ha de fer front a delictes de suborn, tràfic d'influències i un delicte societari.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges