Diumenge, 29 de Novembre de 2020

El Pacte Nacional pel Referèndum proposa dedicar un monument al president Companys a Reus

La proposta és que l’obra artística se situi a la zona del Mas Iglésias

  • La intenció és instal·lar el monument d'homenatge a Companys a l'entorn del roserar dedicat a Joaquima Gallisà

    Isabel Martínez

Malgrat que el projecte artístic encara es troba en fase de formulació definitiva, el Pacte Nacional pel Referèndum a Reus ha fet arribar ja al consistori la seva proposta perquè la ciutat compti amb un monument dedicat al president Lluís Companys. La proposta inicial, que es veuria a priori amb bons ulls des del consistori, és que el monument s’aixequi a l’entorn del Mas Iglésias i del roserar dedicat a Joaquima Gallisà.  Tot i que ja s’han produït contactes entre el Pacte i l’ajuntament encara resta per definir les característiques concretes del monument i el seu pressupost que, amb tota probabilitat, es plantejaria realitzar a través d’una subscripció popular.

Amb l’interès que l’obra sigui realitzada per un artista local, s’ha contactat amb una terna d’artistes que estan elaborant un preprojecte tot i que no s’han descartat altres possibilitats al respecte de la seva realització. La idea és que els preprojectes en fase d’elaboració es puguin lliurar a l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, en el marc d’una propera reunió al retorn de les seves vacances.

El precedent de 1994

La idea d’homenatjar Companys amb un monument a la ciutat de Reus no és nova. El 1994 ja es va constituir a Reus una plataforma ‘Pro-monument al president Companys’ que tenia com a objectiu recordar el polític català que el franquisme va afusellar el 1940. Aquesta plataforma ciutadana  va comptar amb el suport, entre d’altres, de Maria Dolors Vallverdú, Josep Risueño, Josep Pelegrí i Xavier Amorós.

En aquella ocasió, es va editar un breu opuscle que recollia les impressions d’aquestes persones sobre el personatge acompanyades d’un pròleg de l’escriptor Francesc Candel. L’opuscle, a més, recordava que Reus “no té cap monument o símbol a on es pugui homenatjar als nostres patriotes morts en la lluita per la defensa de Catalunya”.  El monument dedicat a Companys impulsat per la plataforma no es va arribar a realitzar mai tot i haver-se elaborat una proposta artística.

Els espais d’homenatge a Companys a Reus

Tot i no haver-hi dedicat cap monument al president Companys, Reus compta amb una avinguda que du el seu nom des de finals de l’any 1979.  Aquesta via es troba a l’entorn de l’antic Hospital de Sant Joan de Reus, paral·lela al passeig Sunyer i transcorre entre el Camí de l’Aleixar al camí de Riudoms, travessant el carrer de Sant Joan, retolat després de la Guerra amb el nom d''Alfonso Navarro', cap local del partit carlí, assassinat el 1936.

Posteriorment, un acord de la Junta de Portaveus del 10 d’octubre de 2003 va decidir que cada 15 d’octubre, data que commemora l’afusellament de Companys a Montjuïc, l’Ajuntament de Reus penjaria una senyera amb crespó negre a la façana del Palau Municipal. Aquesta acció del 2003 concreta un acord de ple del 6 d’octubre de 2000 en què es va decidir “celebrar en les dates adequades, un acte d’homenatge de l’Ajuntament de Reus a la figura del Molt Honorable sr. Lluís Companys i Jover, així com de la reivindicació de les llibertats nacionals de Catalunya”.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics