"La canalla ens ho demanava", explica un dels membres del Col·lectiu Reusenc d'Activitats Culturals (CRAC), Marc Sabaté, a l'hora d'explicar els orígens del projecte que els ha dut a crear l'Àliga petita de Reus. Aquest proper dissabte, 25 de juny, per fi s'acabarà l'espera i la criatura serà presentada a la ciutat. Sabaté ha explicat a Reusdigital.cat tots els detalls d'un procés de treball "llarg", que s'ha gestat durant els dos darrers anys i que no pretén cap altra cosa sinó "contribuir a fer ciutat, perquè la cultura reusenca és el nostre tresor".
'Un èxit col·lectiu'
"Estan sent uns dies molt intesos i emocionants", revela Sabaté quan exposa el ritme frenètic de treball del grup de cara a l'estrena per la Festa Major de Sant Pere. El projecte de l'Àliga petita es va iniciar "a partir d'un grup de treball format per portadors de l'Àliga gran i altres socis del CRAC". El que tenien clar, diu, "és que no volíem fer la rèplica de la ja existent sinó que volíem que tingués personalitat pròpia". "Tot s'ha pensat sense pressa, detingudament", afegeix. "I ja va ser al desembre passat quan vam iniciar l'etapa d'execució del projecte", recorda Sabaté.
Des del CRAC valoren de manera molt positiva tot el suport rebut. "Tot plegat ha aixecat expectació", indica. Es tracta, de fet, d'un "èxit col·lectiu" que l'Àliga petita sigui el nou element del Seguici Festiu petit de Reus perquè "hem comptat amb la implicació de molta gent" de la ciutat. "El sistema de mecenatge i d'apadrinament ens ha ajudat molt", subratlla Sabaté. En aquest sentit, el representant del CRAC apunta que el que ha tingut més sortida han estat "les plomes de catró i de xocolata". A banda, les aportacions d'empreses i altres organitzacions han estat importants. Amb tot, la campanya d'apadrinament segueix oberta.
La presentació, 'una festa'
"Serà un acte molt especial, de celebració i de festa", anuncia Sabaté per descriure la presentació de l'Àliga petita d'aquest dissabte. "I tindrem visites i convidats", matisa. Així, la Mulasseta reusenca no es vol perdre la festa per apadrinar a criatura. "L'any 96 la Mulassa va apadrinar l'Aliga de Reus i ara hem volgut recuperar aquest antecedent", detalla. Ara bé, la gran convidada arribarà des de ben lluny. L'Àliga de la Patum infantil, "que no ha sortit fins ara de Berga", apadrinarà "de manera honorífica" la petita Àliga ganxeta. "Volíem tenir un element de la vila i un de fora", apunta Sabaté.
Un cop l'Àliga petita s'hagi consolidat a la ciutat, la voluntat del CRAC és passejar-la pel país. "L'Àliga gran potser és més limitada pel que fa a sortides per qüestions de protocol", declara, però "en el cas de la petita l'hem pensada perquè sigui més flexible" i poder-la dur per municipis catalans. I tot, en essència, mogut "per la il·lusió de la canalla" per "fer-la sortir i fer-la ballar arreu", celebra Sabaté. "Els hauries de veure als assajos. Se la queden mirant, bocabadats", explica dels menuts.
15 portadors
Els portadors de l'Àliga són, per al representant del CRAC, "els grans protagonistes". "Han de tenir entre 10 i 14 anys i han de fer un mínim d'1,40 metres". "Tindrem 15 portadors, nens i nenes", ja que a diferència de l'Àliga gran la petita és "mixta". Des del passat abril, quan van començar els preparatius de l'estrena, els joves portadors s'han anat trobant per practicar els balls i acostumar-se al pes de la bèstia, d'uns 28 quilos. "Els preparem per tal que tot es faci amb prevenció i seguretat" amb l'objectiu d'evitar lesions.
Quan mira al futur, Sabaté creu que "alguns dels portadors de l'Àliga petita acabaran duent la gran, en uns anys". De fet, els portadors del nou element del Seguici Festiu petit són "el nostre planter". Per fer lluir l'Àliga, a més, la música i el vestuari del grup serà essencial. En el cas de l'acompanyament musical, Sabaté fa constar que la Cobla de l'escola Pare Manyanet de Reus serà al costat dels portadors. Pel que fa al ball, el membre del CRAC apunta que per a l'Àliga petita "s'ha creat un 'mix' dels Balls solemnes llarg i curt" de l'Àliga gran.
Nervis, molts nervis. Però molta més il·lusió per constuir quelcom del qual la ciutat se'n pugui sentir orgullosa. "A Reus ens estimem el nostre seguici, i és que la cultura genera interès i des de les escoles s'està treballant per tal que la canalla ja conegui de petita les nostres tradicions", es felicita Sabaté. Amb aquest esperit, l'Àliga petita es mostrarà esplèndida, per fi, a la Festa Major de Sant Pere. "Això sí, un cop l'haguem preparada descansarem una mica", fa broma. Ben merescut el tenen, aquest repòs, que per sort hi ha més aniversaris a celebrar, com el 20è de l'Àliga gran. "No farem res especial, els nostres nous projectes ja aniran venint", conclou.
Recupereu l'entrevista feta a Marc Sabaté al programa 'La tarda', a La Xarxa, que s'emet de dilluns a divendres a LANOVA Ràdio.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics