Dijous, 28 de Març de 2024

Els alcaldes de Móra i Falset, satisfets pel nou model de gestió sanitària a la Ribera d'Ebre

Els batlles celebren que es deixi de dependre de Reus, després dels 4 milions d'euros deixats per salvar l'Hospital Sant Joan

06 de Juliol de 2017, per Enrique Canovaca
  • El conseller, Antoni Comín, acompanyat del director del centre, Joan Galbany, i l'alcalde de Móra d'Ebre, Joan Piñol

    ACN

Els alcaldes de Móra d'Ebre, Joan Piñol, i de Falset, Jaume Domènech, han rebut amb satisfacció l'anunci del conseller de Salut, Toni Comín, de crear un ens de la Generalitat per gestionar l'Hospital de Móra, que dona servei a les comarques del Priorat, Ribera d'Ebre i Terre Alta. Ambdós celebren que es deixi de dependre de Reus i que puguin tenir més poder de decisió en el consell d'administració. No obstant això, encara queden interrogants per respondre, com tot el procés de transició que se seguirà entre el gestor sortint -Sagessa- i l'entrant -nova societat pública de l'Ebre-, en un procés que deixarà encara més limitada l'estructura sanitària reusenca creada els últims 30 anys.

En declaracions a Reusdigital.cat, Joan Piñol s'ha mostrat "molt satisfet" amb l'anunci del conseller Comín, ja que "s'han recollit totes les reivindicacions que fèiem des del territori pel que fa al model de gestió", amb la creació d'una empresa 100% pública i cadires als consells d'administració per a representants del territori. Respecte a les inversions previstes al centre hospitalari, Piñol ha reiterat que "són necessàries" i que "el més estètic i correcte" seria que les fes Gecohsa, tenint en compte els beneficis obtinguts amb la gestió durant aquests anys.

No obstant això, l'alcalde de Móra d'Ebre ha assegurat que si les inversions les fa la Generalitat, ara que s'ha anunciat el nou model de gestió, "no posaré cap inconvenient. L'important és que es facin". "Fins i tot s'ha plantejat fer les inversions en diversos anys, una solució que es podria veure amb bons ulls perquè una inversió de 2 milions d'euros no es pot fer d'avui per demà. Sí que hi ha, però, coses urgents per intervenir de forma immediata", ha continuat Piñol.

Preguntat per com encaixarà la plantilla en el nou ens gestor, tenint en compte que molts metges estan contractats a Reus i venen a Móra puntualment, l'alcalde ha assegurat que "no hem arribat a aquest detall, però no ha de ser cap problema, molts professionals treballen en més d'una empresa". "El conseller va deixar molt clar que en aquest nou organisme també es podrien encabir altres equipaments de Tortosa o Amposta", ha remarcat Piñol, qui creu que aquest dimecres "es va fer un pas molt important per l'Hospital de Móra".

L'alcalde de Falset, content per la representació territorial

"Ja feia una colla de mesos que ens reuníem i havíem fet la proposta d'aquesta solució, perquè entenem que el territori ha d'estar representat al consell d'administració, més després de la situació viscuda amb Gecohsa", ha afirmat l'alcalde de Falset, Jaume Domènech. El batlle considera que aquest tipus de gestió ha d'evitar que succeeixin "episodis com els que s'han produït", en referència als 4 milions d'euros que van passar de Móra a Reus per salvar l'Hospital Sant Joan, a l'estiu del 2016.

Preguntat per la pèrdua de lligam amb Reus, Domènech ha afirmat que "quan convé, al Priorat se'l situa al Baix Camp, i quan no, a l'Ebre, som comarca frontissa i estem al mig de dues realitats. Amb tot, en matèria sanitària depenem en un primer estadi de l'Hospital de Móra i després si cal ja ens deriven cap a un altre centre". Per l'alcalde de Falset, però, l'important és que el territori pugui tenir un major poder de decisió que l'actual.

Ferran Bel, a favor d'integrar en el nou ens de gestió els centres de Tortosa

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha valorat positivament l'anunci fet aquest dimecres pel conseller de Salut, Antoni Comín, de creació d'una empresa pública, Salut Terres de l'Ebre, per gestionar, almenys, l'Hospital de Móra d'Ebre a partir de l'abril de l'any vinent. Comín va deixar la porta oberta perquè la nova empresa fos l'ens de gestió per altres centres sanitaris que hi ha al territori com és el cas de Tortosa i Amposta.

En aquest sentit, Bel ha assegurat que, actualment, la Clínica Terres de l'Ebre i l'Hospital sociosanitari de la Santa Creu de Jesús estan gestionats per Ginsa, societat del grup Sagessa, en un model que "arriba a la seva finalització". Davant l'anunci fet pel conseller de la creació de Salut Terres de l'Ebre, Bel ha reconegut que li agradaria que "en un futur", i sense posar data al calendari, poguessin arribar a acords per integrar els centres de Tortosa. "Parlant de centres i empreses públiques no serà difícil que ens acabem entenent", ha conclòs.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics