Dijous, 25 d'Abril de 2024

Els cursos de nivell bàsic del CNL de Reus freguen els 800 inscrits

18 d'Octubre de 2018, per Redacció
  • Saperas i Sardà, aquest dijous

    Cedida

El CNL de l’Àrea de Reus Miquel Ventura ha presentat la nova oferta per al curs 2018/ 2019, en què destaca "un augment en els serveis i activitats i un increment important en la demanda", fet que segons el centre s’ha traduït "en un creixement molt rellevant en el nombre d’inscripcions als cursos". En concret, s'ha assenyalat, s’ofereix un nou web per a empreses i comerços, un nou servei de traducció del castellà al català per a empreses, la novetat dels cursos de català trimestrals per a adults a tota l’àrea del CNL i a més s’ha registrat un increment de fins a cinc els en els cursos de nivell inicial que s’ofereixen (per primer cop a l’escola Misericòrdia, de Reus, i a Falset) i fins a 10 cursos de nivell Bàsic 1.

Amb 793 inscrits, "aquesta tardor s’experimenta un creixement del 29% respecte de l’octubre de 2017", s'ha manifestat. La regidora d'Ensenyament i Política Lingüística de l'Ajuntament, M. Dolors Sardà, i la directora del Centre de Normalització Lingüística de Reus, Anna Saperas, han presentat aquest dijous les novetats del curs 2018-2019.

Web per a empreses i comerços

El CNL, que té serveis de català a Reus, Cambrils i Falset, acaba d’enllestir al seu web (www.cpnl.cat/reus) l’espai dedicat a les empreses i comerços del Baix Camp i del Priorat. En aquest lloc es presenten "de forma senzilla" tots els serveis, estructurats en quatre blocs, que ofereix el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) a aquest sector per facilitar-li poder treballar correctament en català.

Quant a formació, "s’ofereix per organitzar-la a la mateixa empresa, amb proves de col·locació prèvies", per fer cursos generals amb certificació oficial (presencial o en línia amb el 'Parla.cat', com els que s’imparteixen per al personal de l’Hospital de Sant Joan o de l’Institut Pere Mata), i també sessions o tallers específics més breus adequats a les necessitats de l’empresa. Aquesta formació es pot bonificar a través de la Fundación Tripartita.

Quant a traducció i correcció, cal destacar una novetat: El CNL ofereix a partir d’ara a les empreses el servei de traduccions del castellà al català. Continua oferint el servei de correccions, amb recomanacions per afavorir la progressiva autonomia lingüística dels usuaris, que pot ser gratuïta per a petites empreses, de menys de 10 treballadors, que signin un conveni per fomentar l’autonomia lingüística.

Pel que fa a consultoria lingüística, el CNL assessora les empreses i els comerços en la selecció de personal. A través de l’administració de proves de nivell, s'ha explicat, "es determina si el perfil lingüístic dels treballadors s’adiu amb les necessitats del lloc de treball". A més, "assessora les empreses i els comerços respecte de la normativa lingüística vigent: l’Estatut d’autonomia de Catalunya, la Llei de política lingüística, el Codi de consum de Catalunya i la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries".

També està en disposició d’oferir entrenament lingüístic o 'coaching' lingüístic, que consisteix en un assessorament personalitzat, professional i eficaç, de caràcter temporal, que té per finalitat aconseguir potenciar la capacitat comunicativa de la persona usuària. Finalment, el Voluntariat per la llengua a l’empresa "facilita que totes les persones que tenen coneixements bàsics de català oral (aprenents) el puguin practicar amb companys i companyes de feina, o amb persones externes, que parlen habitualment en català (voluntaris)", s'ha subratllat

. El darrer servei que s’ofereix és el d’auditoria lingüística, una anàlisi per conèixer la situació de l’empresa pel que fa a l’ús de la llengua catalana i d’altres llengües. L’auditoria es basa en l’Indexplà, una eina d’anàlisi que quantifica la situació a partir de la valoració de diferents ítems agrupats en factors: imatge i retolació, adequació lingüística del personal, criteris d’ús lingüístic, comunicació externa, documentació externa, comunicació i documentació internes.

Mitjançant una aplicació web es calcula l’índex de normalització lingüística de l’organització. Augmenta la demanda de cursos de català Entre setembre i octubre el CNL han començat els cursos de català per a adults, amb la novetat que ja són trimestrals a tot el CPNL, també a Falset, Cambrils i l’Hospitalet de l’Infant. Destaca l’augment d’inscripcions que hi ha hagut respecte de l’any anterior en aquest període, que ja havia crescut en relació amb l’any 2016, i que supera les xifres de 2014. Per al 2018, la prioritat del CPNL és promoure l’accés als primers coneixements de la llengua catalana, sobretot per afavorir l’acollida lingüística de les persones nouvingudes.

Per això han crescut fins a cinc els cursos de nivell inicial, que es fan a la seu del CNL, a Cambrils i a Mont-roig del Camp però també per primer cop a l’Escola Misericòrdia o a Falset, i els 10 cursos de nivell Bàsic 1. Amb 793 inscrits, aquesta tardor s’experimenta un creixement del 29% respecte de l’octubre de 2017, amb 613 inscrits, i suposa també un 19% d’augment respecte de les de la tardor de 2014, amb 646 inscrits, les més altes fins ara d’aquest quinquenni.

Voluntariat per la llengua

Aquest divendres es presenten noves parelles del Voluntariat per la llengua, que enguany compleix 15 anys, durant els quals ha format 125.000 parelles lingüístiques a tot Catalunya. Aquest programa té per objectiu fomentar l’ús social de la llengua catalana a través d’una fórmula molt senzilla. La formació de parelles lingüístiques entre voluntaris i aprenents que comparteixen una hora a la setmana durant 10 setmanes per conversar en català. En el cas del CNL de l’Àrea de Reus, durant el 2017 es van formar 232 parelles, 138 de les quals a Reus.

Aquest divendres, 19 d’octubre, a les 7 del vespre, i al Mas Iglésias, es presentaran més de 40 noves parelles lingüístiques. Després de les indicacions tècniques sobre el programa i de conèixer-se podran participar en la primera activitat complementària, una visita guiada pel CIMIR, el Centre de la Imatge amb seu al Mas Iglésias, a càrrec de Marc Ferran, director del Museu de Reus.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics