Dimecres, 29 de Novembre de 2023

Impulsen un projecte de recerca sobre la vida quotidina al Reus de la guerra

29 d'Abril de 2022, per
  • Cases del Mercadal derruïdes pels bombardeigs

    CIMIR /Arxiu Històric de l’Agrupació Fotogràfica de Reus /Martra Nolla, Antoni

L'Institut Municipal Reus Cultura/ Museu de Reus impulsa una recerca sobre la vida quotidiana a Reus després de la guerra civil. L'objectiu és apropar-se a l'experiència viscuda per la població, des del 15 de gener de 1939 i en les primeres dècades (anys 1940 i 1950) del franquisme: el nou règim, la repressió, la subsistència diària, la moral i la religió, l'oci, l'ensenyament i la cultura... en l'àmbit de Reus i altres poblacions pròximes.

L'estudi vol acostar-se al coneixement d'aquell període des de l'òptica de la memòria personal. El treball, en col·laboració amb el Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria/ Carrutxa, parteix de testimonis orals aplegats per l'entitat (que investiga des de fa anys sobre la memòria històrica) i d'entrevistes realitzades en els anys 2021 i 2022. Alhora, s'han aplegat memòries escrites, publicades o no, amb testimonis d'aquell moment, amb la col·laboració de l'Arxiu Municipal de Reus.

Com a resultat d'aquesta recerca, el Museu de Reus presentarà aquesta tardor una exposició temporal, amb el títol Després de la guerra i al Museu Salvador Vilaseca, que anirà acompanyada d'activitats complementàries, com ara visites comentades o conferències. En definitiva, es vol que l'exposició serveixi tant per donar a conèixer què va representar la instauració del règim franquista després de la victòria dels militars rebels, com les conseqüències que tota guerra té sobre la població que la pateix.

La recerca, en curs, és oberta a noves aportacions. En aquest sentit, des del consistotri es fa crida a les persones que per records vulguin aportar el seu testimoni perquè contactin amb el Museu o amb l'associació Carrutxa. Igualment, aquelles que disposin de memòries escrites i vulguin compartir-les.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges