L’acte, que ha tingut lloc a la plaça Llibertat de la ciutat, ha comptat amb la participació de diverses empreses i institucions del sector, a més d’associacions de Reus que han contribuït en les tasques de dinamització, proposant activitats lúdiques i preparant i repartint els menús del dinar popular. Els plats escollits han estat llenties amb verdures, recollides a través d’una espigolada - aliments aptes per al consum no comercials- dels establiments del Mercat Central i els comerços de la ciutat, i macedònia de fruites.
L’organització havia fixat com a objectiu arribar als cin-cents menús i durant la jornada se n’han repartit fins a sis-cents, fet que ha portat als responsables de l’esdeveniment a titllar aquesta festa del reaprofitament d’”èxit”. El repartiment d’aquest àpat quantificat en 862 quilograms, ha significat segons la Plataforma Aprofitem els Aliments un estalvi ecològic de 91.000 litres d'aigua, 810 m2 de terra i 830 kg de CO2 (gasos contaminants que s'han evitat emetre a l'atmosfera). A més d’un estalvi econòmic de 1.300 euros.
La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, aposta per una “nova cultura” de relació de la societat amb els aliments i ha remarcat que “s’ha de treballar per no llençar el menjar”. Tot i això, i després d’una primera edició amb un “impacte molt positiu”, Vilella ha assegurat que el consistori seguirà fent campanyes de sensibilització i incrementant la participació ciutadana ja que “el 58% del malbaratament alimentari ve de les llars” de la ciutadania.
L’Ajuntament vol propiciar un “canvi cultural a tots els nivells” fent èmfasi en els temes de reutilització alimentaria. L’any 2012, el govern municipal va impulsar el projecte Gestió alimentària que des d’aleshores ha aconseguit recuperar més de 750 de menjar en bones condicions però fora del període de consumició recomanat.
Una mostra de solidaritat
La festa ha posat de manifest la voluntat solidaria dels reusencs. Des de l’organització comenten que s’han mobilitzat 150 persones voluntàries de les quals unes 120 estan desvinculades de les associacions col·laboradores. A més, expliquen amb sorpresa que van haver de tancar la convocatòria de voluntariat perquè superava unes xifres que s’esperaven al voltant de les 100 col·laboracions externes.
Els membres de la Plataforma Aprofitem els Aliments recalquen que es tracta d’un acte “pioner” a Catalunya però que forma part d’una xarxa global en procés d’extensió que uneix a la ciutat de Reus amb punts del món com Londres i Copenhaguen entre d’altres. Al mateix temps, fan explícit que és una manera de relligar diferents col”lectius socials de naturaleses diverses i que tan sols tenen la voluntat de poder “garantir un plat a taula amb condicions” per aquells que ho necessiten.
Aquesta iniciativa també representa, segons el cuiner de l’àpat Paco Muñoz, una alternativa per revitalitzar uns fons comuns “reservats a unes poques empreses” de 100 milions d’euros per garantir un seguit d’aliments de manera que es pugui generar “excedent per al país” i no únicament per aquestes empreses. En la mateixa línia, demanen al govern català una base solida en la llei de reaprofitament d’aliments que està tramitant el Parlament català i que se sumaria a les iniciatives de França i Itàlia en la mateixa matèria.
Que no sigui la primera i última edició
Les entitats participants es mostren satisfetes dels resultats obtinguts en aquesta primera edició i emplacen a l’ajuntament a repetir l’any vinent. Expressen que és una manera de “donar visibilitat a la feina que fan durant l’any” a més de “fer públiques i mostrar a la gent algunes reivindicacions que sovint no es veuen”.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics