Dissabte, 15 de Juny de 2024

La pandèmia no afecta l’eficàcia dels tractaments psiquiàtrics en hospitals de dia de salut mental

30 de Gener de 2023, per
  • L'Hospital Universitari Institut Pere Mata ha dut a terme l'estudi

    Cedida

Un estudi de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata ha comparat l’eficàcia dels tractaments en usuaris dels hospitals de dia de Tarragona i Reus abans de la pandèmia i durant la COVID. La recerca ha comprovat que l’evolució entre els dos grups és similar i no hi ha hagut diferències significatives.

Així doncs, la disminució dels dies d’assistència als hospitals de dia d’adults de salut mental i la reducció de les intervencions terapèutiques grupals per la COVID no han afectat l’eficàcia dels tractaments psiquiàtrics a les persones tractades.

Les adaptacions per la pandèmia no han afectat als resultats


Segons la recerca, l’eficàcia en els tractaments s’ha mantingut abans i durant la pandèmia per la cura dels equips professionals en l’adaptació de les intervencions a la situació de pandèmia i per la seva disponibilitat. En aquest sentit, l’estudi destaca l’esforç per mantenir el contacte amb les persones usuàries dels hospitals de dia, ja fos en línia o presencialment. 

L’estudi també destaca la reducció del número de participants en les grups terapèutics com a factor favorable i el fet d’incrementar l’atenció individualitzada per telèfon o per videoconferència, ja que es va destinar a l’atenció individual temps inicialment assignat a les intervencions grupals. Amb aquestes adaptacions no s’han trobat diferències en els perfils dels usuaris, ni en la durada dels ingressos (amb una assistència a l’hospital de dia molt menor per part del grup de la pandèmia), ni en risc de suïcidi, ni ens altres aspectes com autocura, habilitats comunitàries, activitats i relacions.

Les habilitats domèstiques i la participació en activitats s'han reduït


L’única excepció en l’eficàcia dels tractaments s’ha trobat en què el grup d’usuaris atesos durant la pandèmia ha participat en menys activitats comunitàries. Aquesta situació es pot explicar per la reducció de les activitats socials per la COVID. L’altra excepció observada ha estat una millora menor en les habilitats domèstiques de la vida diària del grup ingressat durant la pandèmia, ja que és un aspecte tractat especialment durant la presencialitat.

Tot i els resultats del treball, els autors conclouen en la necessitat de fer altres estudis addicionals que permetin concretar quines de les adaptacions fetes durant la COVID suposen una millora que hauria de mantenir-se més enllà de la pandèmia. També aposten per realitzar estudis que valorin alguns factors qualitatius relacionats amb el vincle i amb l’atenció centrada en la persona, com a possibles factors determinants en l’evolució dels casos als hospitals de dia.

L'estudi va comptar amb 160 participants


El treball titulat “Clinical and Functional Outcomes in Day Hospitals in Times of COVID-19” està signat per Núria Estrada-Zambrano, Catarina Martínez-Ferreira, Julio Reyes-Figueroa, i es va publicar a finals de 2022 en la Revista Colombiana de Psiquiatría. Els hospitals de dia d’adults de salut mental de Tarragona i Reus, de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata, van plantejar en 2019 un estudi sobre el perfil d’usuaris atesos, sobre la seva evolució al llarg de l’hospitalització i per determinar els factors associats a una evolució més favorable de la malaltia.

En total van participar 160 persones usuàries, majors de 18 anys, que voluntàriament van prendre-hi part. D’aquestes, 72 havien ingressat abans del 14 de març de 2020, quan es va decretar el confinament, i 74 a partir de maig de 2020, quan es va aixecar el confinament.
 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges