Dissabte, 27 de Juliol de 2024

La Unió de Botiguers de Reus es queda sense president i posa a la venda la seva seu

Ernest Juncosa assegura que ha pres aquesta decisió perquè no li podia dedicar tot el temps necessari a la direcció de l'entitat

14 de Gener de 2016, per Enrique Canovaca
  • Alguns membres de la Junta Directiva que va iniciar el mandat han marxat els darrers temps

    Cedida

  • Ernest Juncosa deixa la presidència de la Unió de Botiguers

    Enrique Canovaca

Crisi interna i canvis importants a la Unió de Botiguers. L'assemblea d'associats celebrada, aquest dimecres a la nit, va aprovar el canvi de la seu social, que comportarà posar a la venda el pis en propietat del raval de Sant Pere, i va acceptar la dimissió de la Junta Directiva, encapçalada per Ernest Juncosa. Segons ha explicat a Reusdigital.cat el mateix Juncosa, la decisió la pren perquè no li podia dedicar el temps necessari per gestionar l'entitat comercial, i després d'haver tirat endavant un pla de viabilitat econòmic. No obstant, diverses fonts consultades per aquest mitjà s'han mostrat crítiques amb la gestió de l'actual Junta Directa, que en els darrers temps ha anat perdent membres dels deu que en formaven part a inicis del mandat, fa dos anys.

Una vegada confirmada la marxa de Juncosa, una Junta Gestora s'ocuparà de pilotar l'entitat fins que es faci una nova assemblea que ha de servir per elegir un nou president. La situació econòmica de la Unió de Botiguers és complicada, especialment, en l'àmbit de la tresoreria, i d'aquí que en els darrers temps s'hagin pres decisions com reduir la plantilla que hi havia contractada i d'altres despeses. Aquest procés, defensat per Juncosa com a necessari, ha acabat amb la seva direcció. Les crítiques internes eren palpables des de fa temps.

Un dels punts amb més controversia que es va aprovar a l'assemblea va ser el canvi de seu i la venda de l'actual. Juncosa reconeix que el manteniment d'un pis de 200 metres quadrats és insostenible per a les finances de l'entitat, i a més, argumenta que no se li dóna un ús amb activitats. El ja expresident de la Unió de Botiguers també defensa que cal que l'entitat tingui un local més petit, a peu de carrer, per tal de ser més visible, i no pas un segon pis al raval de Sant Pere. No obstant, la UBR deixarà una seu històrica, que encara està hipotecada.

Respecte a la dimissió, Juncosa ha indicat que no han influït tant les crítiques internes a la gestió que hi puguin haver hagut com la manca de temps per dedicar a la Unió de Botiguers. Diverses fonts consultades per Reusdigital.cat indiquen que en l'assemblea d'aquest dimecres, a la qual van assitir una quarentena de persones, hi va haver un debat tens, que es va allargar durant hores -la reunió va començar a les 21.15.

Una de les queixes més repetides cap a la junta era que no s'havien impulsat prou iniciatives com per captar ingressos a través de subvencions. En aquest sentit, els diners lliurats per la Generalitat de Catalunya a la UBR van baixar considerablement el darrer any, dels 45.000 als 20.000 euros, aproximadament, un fet que també ha influït en la situació econòmica de l'entitat. Malgrat tot, Juncosa defensa que deixa la Unió de Botiguers sanejada.

Tampoc cal oblidar que les relacions entre l'Ajuntament de Reus i Ernest Juncosa no eren gaire bones, més encara després que Montserrat Caelles agafés la regidoria de Promoció Econòmica i Comerç. Un dels episodis més polèmics d'aquests mesos va venir arran de la proposta de la targeta de fidelització de la Unió de Botiguers, que finalment ha quedat descartada i que havia de reportar a l'entitat 27.000 euros de l'erari públic. Les friccions als mitjans entre Juncosa i l'ajuntament es van fer evidents amb aquest cas.

Amb tot, en un comunicat enviat, Juncosa ha volgut "agrair a tothom la seva col·laboració i bon tracte durant el període en el qual he estat president".

Canvi d'estatuts

L'assemblea també va decidir aprovar un canvi dels estatuts, que daten de l'inici de l'entitat, l'any 1975. Aquestes modificaciones tenen a veure amb un nou règim de reglament intern, la protecció de dades i l'assumpció de les vies telemàtiques per a qualsevol gestió. Alguna de les qüestions que s'han volgut regular, amb els nous estatuts proposats per la junta ara dimitida, són que tots els membres que vulguin votar a una assemblea tinguin els pagaments a corrent i que hi hagi un mínim de temps d'associat perquè una persona es pugui presentar a la presidència.

Els nous estatuts s'elevaran ara al Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, que haurà de donar el seu vistiplau. Posteriorment, el nou text s'haurà de ratificar en una nova assemblea. Caldrà veure si l'elecció d'un nou president influeix en aquest procés.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital Ernest Juncosa

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  15 de Gener de 2016

Fa dies que es remenava l'assumpte!

El fet de sorgir nous 'competidors', de vegades per motius polítics, la manca de sintonia i l'oblit de diverses zones de la ciutat, així com la falta d'idees, un cert immobilisme i altres elements no evidenciats han portat a aquesta inoperància, poques iniciatives, mancança d'eixos i desaparició, momentània, de l'entitat. Barrejar l'aigua i l'oli no serveix.

Reportatges