Diumenge, 24 de Novembre de 2024

L'Ajuntament de Reus cobreix les restes de la muralla medieval de la plaça de Catalunya

Segons el consistori, aquestes queden protegides després d'un procés de documentació i estudi

16 de Febrer de 2015, per Redacció
  • Estat actual de les obres a la plaça de Catalunya

    Josep Gallofré

  • Les restes medievals trobades durant les obres

    Fabián Acidres

Les restes de la muralla medieval del segle XIV, aparegudes a la plaça de Catalunya fa unes setmanes, no estaran visibles al públic. Malgrat que l'alcalde, Carles Pellicer, va anunciar que s'estudiaria aquesta opció, finalment, l'Ajuntament de Reus ha decidit tapar la zona, segons indica, amb "una protecció especial geotèxtil, sobre la qual ha estat dipositades capes de sorra i terres seleccionades específicament per facilitar la preservació d'aquesta construcció". El consistori indica que aquesta opció és la que millor consideraven els tècnics del departament de Cultura de la Generalitat, d'Urbanisme i Enginyeria de l'Ajuntament, i els del Museu de Reus Salvador Vilaseca.

Segons ha explicat el batlle reusenc, aquesta ha estat "una gran troballa, fins a cert punt previsible pels coneixements que teníem del recorregut de la muralla, i atès el seu estat, la millor opció era documentar, datar, fotografiar i dibuixar les restes per, posteriorment conservar-la, tot protegint-la i cobrint-la de nou". Cal tenir en compte que deixar visibles les restes hauria comportat un endarreriment de les obres i la necessitat de redissenyar el projecte per tal d'harmonitzar-lo amb aquestes troballes medievals.

Els arqueòlegs de l’empresa que s’han fet càrrec de la intervenció (Codex) i els serveis tècnics del Departament de Cultura de la Generalitat ultimen ara l’informe definitiu referent a la troballa, el qual serà lliurat a l’Ajuntament perquè el pugui tenir a la seva disposició. Per la seva part, els serveis municipals elaboren una proposta per visualitzar el traçat en què es localitzen les restes, de manera que quedi clarament senyalitzat aquest sector de la plaça de Catalunya.

Dues altres torres i una part del mur d’aquesta muralla es poden veure actualment en un indret molt pròxim, a l’àrea comercial del Pallol, durant la construcció de la qual va quedar al descobert un altre sector del recinte emmurallat. Aleshores, es va realitzar una intervenció específica perquè les restes fossin visibles des de la superfície i s'hi van instal·lar diversos plafons informatius que contextualitzen històricament tant la muralla del segle XIV com els diferents forns ceràmics dels segles XVI i XVII, de l'anomenat barri dels escudellers.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital muralla medieval plaça de Catalunya

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics