Dimarts, 26 de Gener de 2021

L’Arxiu Comarcal del Baix Camp recollirà i estudiarà el fons de Martorell Jareño

Es calcula que el reusenc disposava de més de 10.000 fotografies antigues de la ciutat

07 de Maig de 2016, per Isabel Martínez
  • Pere Martorell Jareño, recentment traspassat

    Josep Laporta

Qualsevol que hagi visitat en alguna ocasió el pis en què Pere Martorell Jareño atresorava fotografies i documents entendrà la necessitat de posar ordre i agrupar els diferents focus d’interès d’aquest col·leccionista reusenc recentment traspassat. L’indret en què Martorell guardava les seves àmplies col·leccions de tot tipus semblava un univers paral·lel en què els documents sorgien espontàniament tot i que l’aparent ordre era més metafòric que real. Amb la recent desaparició del col·leccionista, s’imposa recollir, ordenar i descriure amb la major exhaustivitat els materials de tota una vida dedicada a l’estudi i conservació de documents relacionats amb Reus. 

Per aquest motiu, en les properes setmanes el director de l’Arxiu Comarcal del Baix Camp, Sabí Peris, té previst visitar l’espai i iniciar les tasques d’agrupament del material que s’hi troba per evitar la dispersió d’aquest interessant llegat. “La intenció és que no es perdi res, salvar-ho tot” per, posteriorment, integrar-ho en els documents de consulta de l’Arxiu. De fet, Peris ha confirmat que des de feia temps Martorell ja havia lliurat material divers a l’Arxiu en forma de donació i que els nous documents acabaran de conformar el fons d’aquest col·leccionista autodidacta.

Etiquetes de vi i oli, invitacions i menús de sopars celebrats a la ciutat, fotografies, etc. Els àmbits d’interès de Martorell van ser prou amplis durant les dècades en les quals es va dedicar a recopilar materials vinculats a la història de la ciutat. Tot i així, Peris ha considerat que el major interès de les seves col·leccions es concentra en tres aspectes essencials: les fotografies en blanc i negre i color de la ciutat i de les quals calcula que es poden arribar a les 10.000; els materials relacionats amb els carrers de Reus i, per últim, les biografies. Sobre el primer d’aquests camps, el director de l’Arxiu Comarcal del Baix Camp ha assegurat que “tenen importància perquè mostren coses que ja no existeixen de la ciutat i perquè permeten el contrast entre l’abans i l’ara”. D’altra banda, també ha apuntat que la biblioteca que va formar també pot ser un altre centre d’interès que caldrà avaluar. 

Segons Peris, Martorell ja havia aportat a l’Arxiu Comarcal documents fotogràfics que ja estan dipositats i dels quals el mateix autor ja va efectuar una descripció inicial prou acurada. Fruit de les seves investigacions finalitzades, Martorell també va lliurar altres materials relacionats amb els pregons, el Carnaval i la Setmana Santa, per exemple.

Sobre l’aspecte personal d’aquest conegut  col·leccionista, Peris  ha destacat sobretot la seva generositat: “Tothom que li havia demanat alguna cosa, sempre havia rebut un sí per resposta fins al punt que alguna vegada va tenir algun disgust”. I és que la relació de Martorell amb l’Arxiu s’allarga a dècades enrere. “El 1987 quan estàvem al Castell ja venia”, ha explicat, mentre recorda el buidatge de les actes municipals que actualment estava efectuant relacionat amb els carrers de Reus quedarà sense cloure.

“Sobretot -ha insistit- cal evitar que aquest fons es pugui dispersar ”, com el que ha passat darrerament amb altres llegats similars d’alt valor històric, ha conclòs l’arxiver comarcal.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Pep Claròs  09 de Maig de 2016

Bones noticies per a Reus i dolentes per altres

A les mans de l'Arxiu Comarcal aquesta documentació estava perfectament conservada e inventariada.
Personal de l'Arxiu Municipal i demés entitats (Carrutxa, per exemple) que en volien treure profit sense moure un sol dit...ho sento molt!!!!

J. A. Carricondo  07 de Maig de 2016

Està en bones mans!

En diverses ocasions hem pogut parlar de la necessitat, per no dir obligació, que qualsevol conjunt de documents mantingui la unitat. Sempre s'ha entès així, tot i la personalitat molt particular de en Pere. És per tant un goig que es confirmi l'entesa i que s'iniciïn els treballs de catalogació i preservació dels documents. Ens hem de felicitar tots!

Reportatges