Diumenge, 24 de Novembre de 2024

L'hereva socialista

Sandra Guaita recupera aquest dissabte la batllia reusenca per al PSC després de dotze anys de governs liderats per Carles Pellicer

17 de Juny de 2023, per Marc Busquets
  • Guaita, amb Josep Abelló i Lluís Miquel Pérez

    Estel Romeu

Sandra Guaita es convertirà, aquest migdia de dissabte, en la primera alcaldessa de Reus. La guanyadora de les eleccions municipals del passat 28 de maig tenia el repte de recuperar la batllia per als socialistes després de 12 anys de governs liderats per Carles Pellicer, i a les urnes hi va aconseguir un notable triomf (vuit regidors) sobre la resta d'oponents. Com a companys de viatge tindrà ERC Reus i Ara Reus, precisament aliats habituals del fins ara alcalde de la capital del Baix Camp. 

D'aquesta manera, Guaita se sumarà al grup d'alcaldes socialistes al consistori després de Carles Martí, Anton Borrell, Josep Abelló i Lluís Miquel Pérez. A través d'aquest últim, precisament, va incorporar-se al projecte del PSC reusenc. Com a regidora al plenari, va tenir protagonisme en els mandats de 2011 a 2015, i de 2015 a 2019. L'últim, el del període 2019-2023, el va començar però va renunciar al seu lloc per incorporar-se com a diputada al Congrés. En la 14a legislatura, la reusenca és vicepresidenta primera de la Comissió d'Indústria, Comerç i Turisme, vocal de la Comissió de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, i portaveu adjunta de la Comissió de Ciència, Innovació i Universitats.

Cal recordar que, de fet, Guaita no va ser la primera opció del PSC per recuperar la batllia. Aquest havia de ser un repte per a Andreu Martín, qui va decidir fer un pas al costat per motius personals. La figura de Martín ha estat d'especial rellevància, per al PSC Reus. Regidor des de l'any 2011, l'any 2016 es va trobar tot havent de fer de portaveu del grup municipal un cop consumades les renúncies de Francesc Vallès i Núria Borrell. Als comicis de 2015, els socialistes van obtenir quatre regidors, lluny dels registres assolits anteriorment amb Abelló o Pérez. No obstant això, Martín va consolidar-se durant els anys següents, fins a ser proclamat alcadable farà quatre anys, per les eleccions de 2019. Va obtenir mitja dotzena de regidors, quelcom que Guaita ha superat enguany. 

Per tant, sense Pellicer (ni Junts per Reus) al govern, comença una nova etapa política a la ciutat. Guaita s'ha referit sovint a la seva voluntat d'aconseguir que el veïnat "recuperi l'orgull" de ser reusenc, i ha establert que el seu projecte se centrarà, especialment, en el desenvolupament de polítiques per fomentar la sostenibilitat, les TIC i promoure el sector agroalimentari. En aquest sentit, dies enrere va explicar a l'ACN que és partidària de recuperar el projecte de Shirota en detriment del hub liderat fins ara per Teresa Pallarès, perquè "és el mateix, però canviant-li el nom". A banda, cal tenir present que els socialistes s'oposen al trasllat del Mercat del Carrilet, mentre que ERC és el principal valedor d'aquesta opció. De fet, i en donar-se a conèixer l'entesa amb ERC i Ara Reus, la futura alcaldessa va avançar que durant els dies previs a la investidura s'abordarien les "discrepàncies" entre els tres partits. 

Potser un altre punt de desacord pot ser el model de salut per a Reus. Després de tot, el PSC va impulsar l'Hospital Sant Joan i ERC va liderar el seu traspàs al CatSalut, moviment que per a Guaita i els seus col·laboradors podria suposar una "pèrdua de capitalitat" per a la ciutat i el seu equipament de referència. No obstant això, i segons els seus components, el nou govern serà "sòlid" a partir d'una visió de ciutat compartida. Per endavant, un camí (com a mínim) de quatre anys per fer. 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics