Dimecres, 20 de Novembre de 2024

L'oposició posa fil a l'agulla sobre el nou reglament de participació

Tots els partits es mostren disposats a aprovar el nou text, a l'espera que es concreti en els pròxims mesos

03 de Febrer de 2017, per Enrique Canovaca
  • Imatge de la reunió oberta a la ciutadania en la qual els grups de l'oposició van exposar el seu posicionament respecte el reglament de participació

    Cedida

Un punt d'inici comú: millorar la cultura participativa a Reus. Els grups municipals de l'oposició van presentar, en una reunió celebrada aquest dijous al vespre, una sèrie de propostes per tal d'elaborar el nou Reglament de Participació Ciutadana, que ara tot just inicia la seva fase política amb un consens pràcticament unànime. Els partits estan d'acord en l'actualització jurídica del text però ara s'hauran de posar d'acord en la lletra petita. Aconseguir que els processos de participació siguin amplis i representatius, que hi hagi un retorn evident o exigir transparència a les entitats i associacions són algunes de les demandes de l'oposició a la regidora de Participació i Ciutadania, Montserrat Flores, que té com a objectiu aprovar el reglament abans del juny.

"Ens hem de creure la cultura de la participació", explica la regidora de la CUP, Mariona Quadrada, qui creu que s'ha de dur a terme també una reforma del ROM per tal que les entitats puguin presentar mocions al plenari i les persones individuals facin preguntes. Precisament, aquest serà un dels punts on caldrà concretar i arribar a un acord entre els grups municipals, tal com avançava Flores en declaracions a Reusdigital.cat. Des de la CUP es mostren favorables, a més, que les subvencions a les entitats es facin a partir de projectes i de l'elaboració d'una memòria posterior, per tal d'evitar que es donin de forma discrecional.

En l'àmbit de la comunicació, Quadrada opina que a banda d'apostar per les xarxes socials i l'espai digital, "també cal pensar que hi ha una sèrie de persones que no tenen accés, ni coneixements, així que cal seguir apostant pel paper". A més, la regidora de la CUP proposa redefinir els centres cívics, "amb l'objectiu que es converteixin en petites oficines d'atenció al ciutadà descentralitzades", i incidir encara més en els pressupostos participatius.

"A Badalona s'han destinat 14 milions d'euros a aquesta partida i aquí a Reus tenim la promesa del govern d'invertir 750.000 euros", indica Quadrada. "Crec que el reglament s'aprovarà i ens entenem amb la regidora", continua la cupaire, qui això considera que "la resta de grups de l'oposició no es creuen tant aquesta cultura participativa".

Que hi hagi una aplicació pràctica

Una de les principals demandes del segon grup de l'oposició, Ciutadans, és que el reglament tingui uns resultats concrets: "ara s'ha fet una gran feina teòrica per part dels tècnics i esperem que això no només es quedi en el paper", en paraules de la regidora de C'S, Pepa Labrador. El partit taronja ressalta que algunes propostes del Consell d'Infants i de Joves no s'han dut a terme i esperen que s'aclareixin els mecanismes de participació, "per tal que aquesta no estigui monopolitzada per determinats grups de pressió".

"Hem d'aconseguir que hi hagi gent de tot tipus i que es desenvolupi bé el reglament", afirma Labrador, qui creu en la democràcia representativa "però també la participativa, i per això ja portàvem en el nostre programa electoral el tema dels pressupostos participatius". Amb tot, la regidora de Ciutadans vol aconseguir que els processos engegats siguin realment representatius de la ciutadania i no només fruit de l'opinió d'uns pocs.

En aquesta mateixa línia es manifesta la regidora del PSC, Anabel Martínez, qui vol que el nou text jurídic "sigui realment efectiu". La socialista assegura que "ara tot just estem a l'inici del procés, malgrat que hi ha una bona voluntat per part de tots". I també destaca la necessitat de fer pressupostos participatius - així es fixava al seu programa electoral- i de fer uns processos que siguin representatius: "hem d'ajustar els mecanismes perquè no pot ser, per exemple, que en el procés per aquest reglament han participat, segons el govern, 429 persones, que és un 0,5% de la població".

Transparència de les entitats

Per part del PP, el seu portaveu, Sebastià Domènech, només posa dues condicions per poder aprovar el nou reglament de participació. La primera és que la quantitat destinada als pressupostos participatius "sigui petita i proporcional" i que "la decisió d'on destinar-los no estigui en mans d'uns pocs, tenint en compte que a Reus hi ha més de 60.000 persones que paguen impostos". I la segona, que les entitats que reben subvencions "estiguin en regla i apostin per la transparència, amb la presentació de comptes als seus associats". Segons Domènech, a hores d'ara hi ha un acord amb el programa, però "falta anar al detall".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Chorizo de Reus.  03 de Febrer de 2017

Reglamento de Participación Ciudadana....!!!

Para qué sirve si después no se cumple? Esta es mi pregunta. Perder tiempo y mantener a la gente latente para después tener una decepción tras otra. Lo primero que haría es bajarle los sueldos a los políticos. Que cobren el salario mínimo y unos pluses por objetivos a conseguir: Mejora en la limpieza de la ciudad; Mejoras en las aceras para los viandantes; mejoras en las defecaciones de los animales; mejora por las bajadas de los impuestos municipales; mejor gestión con el dinero público; ahorro energético alumbrado público; introducción de las energías limpias; mejoras en los índices de polución municipal... Esto sería un buen sistema del Reglamento Municipal y de Gestión Integral.
A ver si lo aprueban, pues lo necesitamos...
Saludos

Pedro  03 de Febrer de 2017

Hay que mantener y engrasar a las entidades

Ya se ha visto en la presentación del espectáculo del sábado pasado en la plaza Mercadal, yo no se que es lo que vale todo este tinglado, lo que si se de que si no es por todas entidades locales que actuaron en el espectáculo, el mismo abia sido nefasto, en unas declaraciones el señor director del mismo dijo que en Reus llevaba lo mejor de su compañía, pues vaya si lo que hemos visto era lo mejor, no se que sera lo otro, de todas maneras si que seria interesante saber el coste de este espectaculo y también lo que cuesta a nuestra ciudad poder hacer Reus ciudad de la cultura catalana ( que me parece que no es gratis ) hacer si lo aclaran