El propietari de l'empresa reusenca Traiber, Luis Márquez, s'ha negat a declarar davant del jutge d'Innova, aquest dimecres al matí, i ha assegurat que tot el cas per les pròtesis suposadament defectuoses és fruit "d'una persona ressentida amb l'empresa", en una valoració posterior davant els mitjans de comunicació. Aquesta treballadora, que hauria estat l'origen de la denúncia, "va sabotejar l'empresa i no va fer bé la seva feina, els controls que havia de fer, simplement perquè vam entrar en concurs de creditors i no es van poder pagar els sous". Márquez ha volgut enviar un missatge de "tranquil·litat" a tots els afectats i ha afirmat que les "pròtesis són tecnològicament impecables".
Márquez ha negat que l'empresa canviés la seva forma d'actuar quan va entrar en concurs de creditors -"l'últim producte és tan bo com el de fa 15 anys", ha dit-, i ha criticat el metge encarregat de decidir la contractació de les pròtesis a l'Hospital de Sant Joan, que va reconèixer pressions per mantenir la relació amb Traiber. "Aquest senyor ha portat ara pròtesis estrangeres, molt més cares que les nostres i en un hospital on es venien productes catalans, ara se'n compren americans, per tres vegades més".
El propietari de Traiber s'ha acollit al seu dret a no declarar perquè el procediment "no està acabat i encara hi ha coses que han de sortir a la llum". "L'empresa està precintada no se sap perquè, m'han deixat sense negoci a Reus, quan tenim reconeixements autonòmics, nacionals i internacionals", s'ha queixat Márquez, qui ha subratllat que la tasca de Traiber va ser reconeguda per la Comissió Europea i va arribar fins al Japó. En total, l'empresa ha registrat 40 patents internacionals i ha venut "més de 3 milions de productes. Mai havíem tingut cap denúncia o queixa, només arran d'aquest procediment".
Emilio Ortiz: 'És un fet que les pròtesis no estaven bé'
L'advocat de gran part dels afectats, Emilio Ortiz, que porta els casos de 57 persones, pel centenar que hi ha personades, ha manifestat que "és un bon moment per començar a donar explicacions", en referència a la negativa a declarar davant del jutge. Ortiz ha defensat amb contundència els informes pericials presentats, que estan avalats per la Universitat de Barcelona i l'Institut Tecnològic del Plàstic, dues institucions que "no tenen gens d'interès en les conclusions, no són parcials".
Ortiz també s'ha referit al fet que Márquez hagi posat en qüestió els informes pericials: "Aquest tema ja es discutirà, però és un fet que les pròtesis no estaven bé. El CatSalut i l'Agència Espanyola del Medicament van trobar enganxines de resterilització i no es complien els estàndards de qualitat, des d'un punt de vista metal·lúrgic". Fins i tot, l'advocat ha assegurat que les pròtesis alliberaven partícules en el cos del pacient que "poden ser cancerígenes".
Emilio Ortiz espera que encara puguin declarar més persones en relació al cas Traiber, per tal de descobrir què va passar realment, i que es resolguin les sol·licituds de recursos d'arxiu per part de la seixantena de metges investigats. El jutge Diego Álvarez de Juan ha separat la peça en dues parts, una referida a Traiber i l'altre a l'actuació dels metges i ara caldrà veure "quins han de respondre per algun delicte i quins no, els que tenien coneixement de com funcionava el sistema i els que no".
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics