Dimecres, 27 de Gener de 2021

Pacte de Salut a Reus, un horitzó necessari però encara llunyà

La majoria de grups muncipals coincideixen en la necessitat d’aquest acord però la situació de l’Hospital Sant Joan endarrereix la redacció d’un document molt avançat entre CiU, ERC i el PSC

23 de Maig de 2016, per Isabel Martínez
  • El Pacte de Salut queda posposat fins que no se solucionin els problemes econòmics més urgents de l'Hospital de Sant Joan

    Cristina Antillés

Malgrat que la majoria de grups municipals coincideixen en la necessitat d’assolir un Pacte de Salut a Reus el més aviat possible -i que la realitat refrenda aquesta urgència-, l’horitzó per arribar a un consens generalitzat de totes les formacions polítiques sobre aquest àmbit s’endarrereix en el temps, segons les previsions del govern municipal de Reus. De fet, els darrers esdeveniments a l’Hospital Sant Joan de Reus han alentit la redacció d’un document a tres bandes en el qual ja treballaven CiU, ERC i el PSC, partits tots ells que portaven al seu programa electoral la necessitat d’arribar a un Pacte de Ciutat en aquesta matèria.

Segons la consellera delegada del grup Salut, Noemí Llauradó, aquest document estaria força avançat a hores d’ara fins al punt d’estar pendent només de “tancar quatre qüestions” i, a partir d’aquí, d’integrar les aportacions de la resta de grups per tal que es pogués arribar a la suma del major nombre de formacions polítiques. Tenint en compte la recent situació de l’hospital, Llauradó considera que el Pacte de Salut es podrà aprovar durant l’actual any –és l’objectiu inicial-, però tampoc descarta que pugui ser a inicis del 2017.

La previsió és que el consens s’allargui al llarg del mandat i sigui prorrogable en els successius. “Allò urgent a vegades ens deixa per endavant el que realment és important i, per tant, hem d’intentar anar en paral·lel, anant solucionant els problemes de l’hospital i no deixar de banda el Pacte i aquesta és la voluntat en què estem treballant”, ha explicat Llauradó. D’altra banda, la consellera delegada ha definit la signatura de l’acord com a “clau”, perquè és la manera de tenir “un consens de governabilitat amb una sèrie d’objectius”.

En referència a les recents declaracions de l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, que exigia inversions a l’hospital Joan XXIII, Llauradó ha evitat la polèmica i ha proposat “la col·laboració” en lloc de “la competència” entre gestors. “Hem de buscar un eix que no sigui tant amb el proveïdor sinó poblacional. Que els 800.000 habitants del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre tinguin la possibilitat que se’ns puguin resoldre totes les patologies el més pròxim a la nostra població i no haver-nos de desplaçar”.

Més enllà de la coneguda situació de l’Hospital Sant Joan de Reus, el pacte no es circumscriuria únicament a les actuacions del centre sanitari sinó que abordaria qüestions com el Pla Local de Salut Pública, aspectes socials que poden afectar la salut de les persones, els àmbits d’investigació i docència, etc.

CUP: Quin Pacte de Salut?

De la seva banda, el portaveu de la CUP, David Vidal, ha negat el fet que, al seu parer, s’estigui treballant per assolir cap entesa. “Pacte? Sabem que hi ha voluntat de treballar en línies propositives per part de la majoria de formacions polítiques a la ciutat” però ha reconegut que, per exemple, les seves propostes no han trobat cap suport entre la resta de formacions. Vidal també ha volgut recordar que el 2013 la CUP va proposar en una moció realitzar un ple extraordinari per parlar de sanitat a Reus i tant CiU com el PSC van votar-hi en contra. Unes formacions que, segons Vidal, “ara proposen hipotètiques solucions per pal·liar la mala gestió que han fet i que ha dut a la situació actual”.

A banda de les propostes concretes que van presentar la setmana passada en relació al dèficit de l’hospital, els cupaires advoquen per la substitució de l’actual consell d’administració per un Consell de Servei Públic on participin amb veu i vot treballadors i persones que pel seu àmbit de treball puguin desenvolupar una tasca d’assessorament, opinió i formulació de propostes. La tasca d’aquest consell seria tant assessorar a la gerència de l’empresa pública com formular propostes a la Junta General integrada per tots els regidors de l’Ajuntament de Reus.

PSC: Pals de cec

El portaveu del PSC, Francesc Vallès, ha reconegut que existeix un document de treball i que “hi ha bona sintonia amb Noemí Llauradó” però no ha estalviat crítiques a la manca “de coherència” del govern. Existeix –ha dit- “urgència per arribar al pacte” amb l’objectiu “d’evitar posar el carro davant els bous” en aquesta matèria. Així mateix, ha recordat que per als socialistes “no és un pacte de no agressió sinó que ha de representar la voluntat sincera de col·laboració entre totes les forces però no ha de respondre a fets consumats”.

Per Vallès, el govern està actual d’aquesta manera en algunes de les decisions arran de la situació a l’hospital com és el cas del lloguer dels espais del centre sanitari, el pagament de l’IBI, etc. “Es donen pals de cec” i tenim la “sensació que no se sap cap on es va”, ha conclòs Vallès, qui ha afegit que al PSC li preocupa que els actuals 3 milions de dèficit que arrossega el Sant Joan “es puguin convertir en 6 a finals d’any”.

C’s: Brindis al sol

Força contundent és també l’opinió de la regidora de Ciutadans, Pepa Labrador, que defineix com “un brindis al sol” algunes de les propostes que s’havien parlat en aquest tema com ara les referents a que l’hospital ha de ser un equipament públic i universitari. Labrador ha mostrat la seva convicció en el fet que Llauradó convidarà en breu als partits a trobar punts en comú i ha destacat que C’s proposa crear una xarxa única de salut del sud de Catalunya basada en “la col·laboració i no en la competència”.

Labrador, a més, considera que la Generalitat hauria d’entrar com a accionista a l’Hospital Sant Joan i es mostra favorable a reprendre els projectes empresarials del tripartit dins de l’àmbit de la salut però –ha matisat- “sense avals”. “Des de la humilitat que no tenim diners però sí bones idees”, ha afirmat, que segur que hi ha camí per recórrer en aquest camp. La regidora de C’s ha incidit en la idea que en matèria de salut Reus i Tarragona haurien “d’evitar l’errada de l’estació del Camp en què les diferències entre ciutats van generar un equipament que no dóna un servei raonable a la ciutadania”.

PP: Evitar convertir la sanitat en arma política

De la seva banda, la regidora popular Dolors Compte opina que el que caldria fer és evitar “que els grups polítics emprin el tema com a arma política” perquè “amb la sanitat no s’hi juga”. Segons Compte, no hi ha un criteri clar de “cap a on anem” i seria important reclamar a la Generalitat que ens pagui els deutes en matèria sanitària i valorar si l’ICS ha de gestionar directament el centre sanitari reusenc. Per Compte, el tema és “un conflicte complex” en el qual caldria definir inicialment algunes qüestions perquè el grup Salut “és un gegant” i caldria analitzar abans que res què s’ha de fer amb Sagessa, Ginsa o les fundacions.

La regidora popular també defineix com a  “lamentable que els hospitals es barallin entre ells” i considera que “la Generalitat hauria de definir la visió sanitària a nivell comarcal i provincial.” Al respecte de la situació actual de l’Hospital de Reus, Compte lamenta que no es recordi “les coses bones” que durant la seva gestió va realitzar Colomer.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. C. O.  23 de Maig de 2016

Qui vol fer res?

Davant el panorama actual no ens pot sorprendre res! Uns per respecte als anteriors. Els altres per no aixecar la veu, per si de cas no poden tenir cadira properament. Tots els altres per que no tenen valor i poder per tombar res... És un menjar de 'zafarrancho' que ens volen vendre com a sortida. Mireu la realitat i deixeu d'actuar per uns sous fora de lloc!

Reportatges