Reus és una ciutat segura. Aquesta és la conclusió a la qual s'ha arribat després de la Junta Local de Seguretat, celebrada aquest dimecres al matí, i en la qual s'ha comptat amb la presència del conseller d'Interior de la Generalitat de Catalunya, Jordi Jané. El batlle de la ciutat, Carles Pellicer, ha exposat que la capital del Baix Camp porta acumulada una reducció "de gairebé el 14%" dels fets delictius durant els darrers cinc exercicis, si bé durant el passat 2016 es va registrar un "lleuger increment" del 2,7% en relació al 2015 en aquesta matèria. Això es deu, han assegurat tots dos, a l'increment de la presència policial als carrers de Reus i a "l'èxit de les comissaries de proximitat".
Augment dels robatoris sense violència en habitatges
I és que, en paraules de Jané, "si hi ha més activitat policial hi haurà més fets delictius en tots els àmbits", quelcom que a posteriori genera "nivells importants de resolució de conflictes". L'alcalde, per part seva, ha indicat que "la percepció de la seguretat a Reus és alta" a causa, entre d'altres motius, de la "magnífica col·laboració entre les diverses forces de seguretat", ja que Guàrdia Urbana i Mossos van fer més de 3.500 hores de patrulles conjuntes. D'aquesta manera, el número total de fets denunciats durant l'any 2016 ha estat de 7.083, dels quals la gran majoria (5.682, a partir de les dades facilitades) han estat delictes contra el patrimoni, 119 més que els detectats a l'exercici de 2015. 887 han estat contra les persones, 65 més que al còmput anterior.
Posteriorment, ha estat el torn d'intervenció de Jané, que de passada ha aprofitat per valorar altres qüestions en clau nacional. Això sí, quan s'ha referit a Reus ha estat per indicar que "ens preocupa" l'augment d'un 17% pel que fa a robatoris en força sense violència a la ciutat. Aquests es produeixen, principalment, en pisos del nucli urbà i per part d'individus que acostumen a presentar alts índexs de reincidència. En tot cas, el conseller s'ha felicitat per altres indicadors més satisfactoris, tals com el descens en un 10% dels robatoris amb violència en domicilis de la ciutat. En aquesta línia, Jané ha explicat que amb el programa operatiu específic d'habitatge "s'està treballant en la bona direcció" amb l'objectiu de reduir els índexs actuals.
Lluita contra el terrorisme
Finalment, Jané s'ha referit als "reptes de futur" per garantir una resposta ràpida a la ciutadania en matèria de seguretat. "Som al nivell quatre sobre cinc d'alarma terrorista, però la feina preventiva duta a terme pels cossos policials està sent eficaç", ha dit. A més, el conseller s'ha mostrat satisfet per la signatura de l'addenda al conveni de col·laboració entre el Departament d'Interior i el consistori reusenc a la Xarxa Rescat, un projecte que facilita l'acció conjunta entre els diferents col·lectius de l'àmbit de seguretat i emergències a través d'un sistema de radiocomunicacions mòbils.
Acte seguit, Pellicer ha atès diverses preguntes de la premsa. En una d'aquestes, el batlle ha apuntat que la intenció és posar "aviat" en marxa el procés de selecció de nou agents per al cos de la Guàrdia Urbana de Reus, tot i que pel que fa a la plaça d'intendent ha matisat que "ara no és una prioritat" i que "quan sigui oportú ja se'n parlarà". L'alcalde ha volgut subratllar la "meva total confiança" en el cos policial local i ha apuntat, finalment, que la licitació de les càmeres de videovigilància al barri de Sant Josep Obrer contribuiran a millorar la percepció de seguretat en aquesta zona.
Escolta l'entrevista al conseller, Jordi Jané, a LANOVA Ràdio:
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics