Dissabte, 23 de Setembre de 2023

El govern valida les mesures per evitar la dissolució de l'Hospital

La CUP hi vota en contra, mentre que C's, PP i PSC s'abstenen en la votació

12 de Maig de 2017, per E. Canovaca/ M. Busquets
  • El ple d'aquest divendres ha validat els mesures per evitar la dissolució de l'Hospital de Sant Joan

    Marc Busquets

El ple municipal d'aquest divendres ha servit per tal que, com era d'esperar, el govern hagi evitat la dissolució de la societat de l'Hospital Sant Joan. Amb la negativa de la CUP i l'abstenció de la resta de l'oposició, la mesura validada preveu una reducció del capital social de l’empresa, amb la qual cosa es resoldrà la situació de desequilibri patrimonial que es va posar de manifest amb la formulació dels comptes anuals de la societat, en el consell d’administració del passat 27 de març, amb un dèficit de 8,4 milions d'euros. D'aquesta manera, la causa de dissolució s'elimina perquè la xifra del patrimoni net de la societat és inferior a la meitat del seu capital social.

La reducció de capital és de 3.516.021,40 euros, per fixar-lo en 60.101,20 euros, i es realitzarà contra pèrdues d’exercicis anteriors de la societat, sense modificar el valor nominal de les accions, fixat en 6.010,12 euros. Igualment, s’amortitzaran 585 accions corresponents a l’Ajuntament, soci únic de la societat. A més, l'acord validat té prevista una aportació no dinerària del consistori a l’Hospital per compensar les pèrdues acumulades d'aquest, que es farà amb béns immobles, per un valor igual o superior a 1.285.711,74 euros.

Llauradó assegura que no hi haurà retallades de personal

Els diferents grups representants han exposat les seves postures al debat. Des de l'oposició, i al bàndol socialista, la regidora Sandra Guaita ha exposat que "hem estat bastant responsables amb l'hospital, tot analitzant les mesures que es volen adoptar, hem estat repassant l'anterior causa de dissolució". En tot cas, ha afegit després, "no estem completament convençuts que les mesures tècniques siguin les més adients" i per aquest motiu ha anunciat l'abstenció en la votació. A les files de la CUP, Marta Llorens ha indicat que abans de la creació del nou consorci "haurem de deixar la feina feta a la Generalitat". La portaveu independentista ha precisat que "tot plegat, no és qüestió de posar pedaços, perquè el que tenim és un problema estructural i unes maneres de fer de les quals la presidència de l'Hospital no es vol desfer", raó per la qual, ha revelat, "no podem votar a favor de la proposta".

"Tots els procediments són críptics, se'ns menteix i es devaluen els òrgans de presa de decisió", ha carregat encara Llorens, quelcom que la regidora de Salut del consitori, Noemí Llauradó, ha qüestionat tot desmarcant-se de "l'escenari d'Innova" que la CUP veu a l'horitzó de la ciutat. "No hi haurà cap retallada de personal", ha assegurat Llauradó, tot afegint, de passada, que "el que estem fent és per millorar la gestió de l'Hospital, tant a nivell assistencial com econòmic". Des de la CUP, altre cop Llorens ha indicat que "si vostè ens dona la seva paraula, l'agafem". La votació s'ha tancat amb 11 suports (els del govern) i ha recollit cinc vots negatius (dels cupaires). PP, PSC i C's s'han obtingut.

CUP i PP, crítics amb el govern

Més endavant, ja a la sessió plenària, s'ha debatut la proposta de reducció del capital social de l'Hospital Sant Joan de Reus i d'aportació no dinerària. Com en l'anterior punt, la votació ha tirat endavant amb els 11 vots del govern, i ha recollit cinc negatives de la CUP en absència del regidor Xavier Angelergues. C's, PP i PSC s'han abstingut. El portaveu popular, Sebastià Domènech, ha estat el primer en intervenir. "Les mesures que s'han adoptat, com ara el desviament de fons o la supressió de l'IBI, les hauran de suportar finalment la ciutadania", ha criticat, per defensar l'abstenció de la seva força. "Tot són pedaços", ha reblat. Des de C's, Pepa Labrador ha dit que "no compartim el catastrofisme de la CUP" i ha recordat que "deixant de banda tots els problemes que hi ha, tenim un gran hospital", ha seguit. "No ens importa de qui sigui l'hospital, sinó que la gent tingui una bona atenció sanitària", ha revelat. "És el moment de tirar endavant", ha conclòs.

En una línia més dura s'ha expressat la socialista Sandra Guaita. "L'auditoria que vam demanar no s'ha fet com hauríem volgut, ni tampoc les mesures que vam proposar s'han implementat com ens hauria agradat", s'ha queixat. "Els hospitals de l'ICS també tenen dèficit, així és que la fórmula del nou consorci s'ha d'estudiar adequadament", ha fet constar. "No tenim clar com pot impactar en l'hospital la reducció de capital i l'aportació no dinerària. On anirà a parar?", s'ha preguntat per anunciar l'abstenció del PSC.

Per tot plegat, la cupaire Llorens ha assenyalat que "moltes de les afirmacions que han fet els altres grups les hem fet nosaltres abans", raó per la qual "és evident que tenim motius per no refiar-nos del model de gestió que ara ens proposen". "L'Hospital Sant Joan seguirà sent un equipament de sanitari de referència", ha tancat Pellicer, després de la votació.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics