Dissabte, 13 de Juliol de 2024

Suport unànime a la proposta del PSC per dinamitzar l'Aeroport de Reus

El ple valida una pròrroga en l'execució de les accions als barris de ponent, Sol i Vista i Immaculada

12 de Maig de 2017, per Marc Busquets
  • El plenari municipal s'ha celebrat aquest divendres al matí

    Marc Busquets

"No se'n parlarà, ja ho sé, però jo ho vull dir. Aquest és el ple en què entren en vigor uns pressupostos que no tenen el vistiplau de la majoria de regidors d'aquest ple", ha declarat el portaveu del PP reusenc, Sebastià Domènech, durant la sessió d'aquest divendres. I és que els comptes, validats de manera automàtica perquè no hi ha hagut consens per presentar una alternativa a Pellicer, no han estat tractats durant el debat. En realitat, ha estat una sessió força tranquil·la per a l'equip de govern, que a més ha aprovat la liquidació del pla d'ajust municipal, en paraules del batlle, "per la bona feina que s'ha fet en la contenció de la despesa". Les paraules de Lluís Llach sobre els funcionaris o la Llei de Barris han estat altres qüestions tractades durant la sessió.

Pròrroga per l'actuació als barris

El ple d'aquest divendres ha tractat també altres qüestions en l'agenda municipal, com ara la ratificació d'un decret de l'alcaldia del passat abril pel qual es va sol·licitar una pròrroga per executar les actuacions previstes en el projecte d'intervenció integral als barris de ponent, Sol i Vista i la Immaculada. Aquesta ha estat aprovada amb 21 suports i ha comptat amb cinc abstencions, les de la CUP. S'obre ara un nou termini per dur-les a terme, fins al 30 de juny del 2018. 

El regidor d'Urbanisme, Marc Arza, ha exposat que el projecte "està sotmès a la Llei de Barris que ha estat objecte de moltes pròrrogues, com ha passat en molts altres ajuntaments catalans per les dificultats econòmiques que hem patit". El portaveu popular, Sebastià Domènech, ha mostrat la seva "sorpresa" per la gestió de l'afer, mentre que el líder socialista, Andreu Martín, ha assegurat entendre "la situació", si bé ha instat el govern a "no entretenir-se perquè cal fer inversions importants als barris". "Els prego que parlin amb els veïns del barri perquè tinguin clar el calendari d'accions i inversions que pensen destinar-hi", ha demanat després.

"No ens queda clar quina part farem de les obres, i quina no", ha lamentat des de la CUP Oriol Ciurana, qui ha aprofitat el seu torn de paraula per recordar que "el POUM està encallat", ha argumentat l'independentista per explicar l'abstenció del seu grup.

S'aproven dues noves cartes de serveis

Més endavant, s'ha tractat l'aprovació de la carta de servei funeraris municipals. El discurs més crític, novament, ha arribat des dels cupaires. "Votarem en contra de l'aprovació perquè tot el que fan des del govern sembla de cara a la galeria, per complir amb l'expedient de la transparència". També ha anunciat el seu vot negatiu la regidora de C's, Pepa Labrador, "perquè no votarem mai a favor d'un document que no sigui bilingüe". No obstant això, aquesta ha estat aprovada amb 16 suports (govern, PP i PSC). El punt següent, relacionat amb l'aprovació de la carta de servei municipal de la biblioteca pública s'ha validat amb els mateixos suports, l'abstenció de la CUP i la negativa de C's.

La carta de servei es considera "una eina de gestió de qualitat implementada pel govern, i suposa un acord entre l’administració i el ciutadania, amb l’objectiu de satisfer una necessitat ciutadana", segons fonts municipals.

Debat sobre el respecte a l'estat de dret

Més endavant, i ja amb la proposta per evitar la dissolució de l'Hospital validada, la sessió plenària ha seguit endavant tot tractant altres afers. Un dels debats més extensons s'ha produït a partir d'una qüestió plantejada per C's en defensa de l'estat de dret "més enllà de la independència. Estem parlant d'actituds", ha indicat el portaveu dels taronges, Juan Carlos Sánchez. "El dia del 9N, el senyor Pellicer va sortir al balcó a aplaudir els manifestants al Mercadal", ha recordat per il·lustrar la seva postura. "Què pretenen amb la DUI? Aixecar un mur com va passar a Berlín després de la segona guerra mundial?", s'ha preguntat. "Vostès parlen de democràcia, però la democràcia és complir les lleis", ha dit per part seva el popular Domènech. "Vosaltres, els del PDeCAT, no aneu bé. Aneu de socis amb Bildu i la CUP", ha explicat.

"Sumi's a fer un referèndum perquè tothom pugui donar la seva opinió sobre la independència, senyor Sánchez", ha demanat des d'Esquerra, Noemí Llauradó, al líder de C's. "A mi aquests debats em superen, francament. Miri, senyor Sánchez, a mi em pot agradar més o menys que Pellicer surti al balcó pel 9N, però d'això se'n diu llibertat d'expressió", ha opinat el socialista Martín. "Res de murs, senyor Sánchez. Nosaltres som independentistes sense fronteres", ha matisat el cupaire Edgar Fernández. C's ha obtingut el suport del PP, però s'ha trobat amb el rebuig del PDeCAT, Esquerra i CUP. Els socialistes i Ara Reus s'han abstingut.

El PSC defensa la dinamització de l'aeroport

Instants després, la CUP ha posat sobre la taula una proposta sobre l'acollida de refugiats a la ciutat. La regidora Marta Llorens ha demanat que la Generalitat "sigui sobirana" en la gestió d'aquest afer i ha recordat que la plataforma Reus refugi "vol ajudar els milions de persones que necessiten asil". El PSC ha anunciat la seva abstenció, mentre des del govern, en paraules de Vilella, "no hi podem votar a favor perquè no ens han acceptat una esmena" referent a "un mecanisme del tot necessari" pel qual els refugiats puguin treballar un cop siguin a casa nostra. Els independentistes s'han quedat sols en la defensa de la proposta, ja que s'han registrat 17 vots negatius (els 11 del govern, els quatre de C's i els dos del PP).

Des del PSC s'ha plantejat una altra proposta de resolució, en aquest cas, per dinamitzar l'aeroport, validada per unanimitat. "Hi ha coses que limiten la seva capacitat de creixement", ha lamentat Andreu Martín, si bé ha pronosticat que "els Jocs de l'any vinent i Ferrari Land seran una gran empenta per a l'equipament". En consequència, el socialista ha instat el ple a "demanar a AENA a mantenir activitat contínua, les 24 hores del dia a l'aeroport". El popular Domènech ha demanat que "es recordi que a l'equipament s'ha d'afegir el nom de Gaudí" i ha anunciat el seu vot favorable per al PSC. "Hi votarem a favor, clar, però volem que quedi clar que l'aeroport va bé, va molt bé", ha subratllat des del govern el regidor Marc Arza. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges