Divendres, 26 de Juliol de 2024

Reus, 1935

02 d'Abril de 2022, per Marc Busquets Obré
  • Interior de llibre escolar de 1935, a les pàgines on es parla de Reus

    Reusdigital.cat

"Aquesta població és tota una ciutat: no es pot negar". D'aquesta manera es descriu la capital del Baix Camp a Terra i ànima. Lectures sobre coses de Catalunya, de 1935. Es tracta d'un llibre de text per a les escoles de l'època, un exemplar del qual ha pogut ser consultat per Reusdigital.cat per a l'elaboració d'aquest contingut.

A les primeres pàgines de l'obra s'hi inclou una dedicatoria de l'autor, Anicet Villar de Serchs, "als nois grans de les escoles catalanes i a tots els catalans que servin un xic la fe de nens". El seu treball, va deixar escrit, "no té altre mèrit sinó el d'haver-li estat dictada pel seu amor a Catalunya". 

Els reusencs, "gent decidida, bellugosa, inquieta"



Amb il·lustracions i fotografies, Terra i ànima recorre la geografia catalana per revelar-ne característiques i curiositats. De Reus, posem per cas, se'n posen de manifest els seus carrers "tan vius i batents" i les seves places "escaients i reeixides, tothora animades". Els ganxets hi apareixen descrits com "gent decidida, bellugosa, inquieta", envoltats de "botigues esplèndides, en plena activitat". Una prova més, aquesta històrica, del tarannà comercial de casa nostra. "La gent de Reus és entusiasta i ardida, i vibra amb una intensitat en pocs llocs coneguda", s'afirma. 


De fet, s'apunta que la nostra és "la segona ciutat comercial de Catalunya" i convida a visitar-la perquè "no us defraudarà". "Ben urbanitzada i voltada d'amples passeigs (...) té l'orgull de mostrar el seu vestit ben a mida, sense afegitons fets a correcuita", s'indica. Més enllà del Reus que "trafica i treballa tot remenant una immensa riquesa material", però, l'autor vol fer valer la ciutat "que sent i pensa", i que té en el Centre de Lectura "potser, el fogar de cultura de més brillant història que hi ha a Catalunya". 

Fills il·lustres i la platja de Salou



Terra i ànima se centra igualment en fills il·lustres com Prim, Fortuny, Bartrina i Gaudí "per donar una prova de l'alta categoria" que van assolir en "tan diferents activitats com la militar, política, literària i artística". També es parla de Pau Font de Rubinat, "que ha aconseguit reunir una biblioteca particular com poques se'n podrien trobar". El comentari sobre la "dita" Reus, París i Londres és per a Anicet Villar de Serchs "tan coneguda com alguns cops equivocadament esmentada amb ironia". 
 

Acte seguit el llibre analitza altres indrets vinculats amb Reus. És el cas de la platja de Salou ("els reusencs l'estimen amb veritable delit"), o el Castell d'Escornalbou, on hi ha "un esperit que és com un símbol de continuïtat eterna (...) i on han palpitat les inquietuds de races diverses, de diferents civilitzacions". "Quasi convertit en un munt de runa", s'assenyala, va fer cap a les mans d'un altre "il·lustre", Eduard Toda. "Avui la muntanya d'Escornalbou és un jardí", rebla el text. 


Montblanc, Poblet, Falset i la seva vinya, Scala Dei o el Sant de la reina Mora són altres indrets del Camp amb el seu espai de protagonisme al llibre. L'exemplar consultat va pertànyer, el 1935, a un jove estudiant de la Escuela nacional de niños de Cornudella de Montsant. 


 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges