Dijous, 14 de Novembre de 2024

Reus activa un pla de Salut Pública per un cas de febre del Nil

16 de Setembre de 2022, per Estel Romeu
  • a transmissió del VNO té lloc essencialment entre aus, i aquesta transmissió es produeix a través de la picada de mosquits infectats, principalment a Catalunya el mosquit vector és el Culex pipiens

    Gencat.cat

L'Ajuntament de Reus ha decidit activar un pla de vigilància, tractament i prevenció en matèria de Salut Pública per la detecció d'un cas positiu i un altre de "possible" de la febre del Nil (VNO). Els casos (un home i una dona que són parella) s'haurien detectat a finals d'agost i evolucionen de manera favorable. Ho ha anunciat aquest matí de divendres l'alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, tot havent interromput el ple municipal que s'està duent a terme.

S'ha constituït una comissió de treball amb la intervenció de representants del consistori i de la Generalitat de Catalunya "per fer les accions convenients", segons el batlle. Aquest ha volgut transmetre un missatge de "tranquil·litat" i ha descartat que la situació sigui "greu". 

Tan sols són greus l'1% dels casos detectats



En tot cas, però, i en tractar-se la febre del Nil d'una "malaltia emergent", els protocols existents aposten per actuar d'inici. "Cal estar alerta", ha dit Pellicer. El batlle ha precisat que les dues persones "es troben bé" i ha recordat que dels casos detectats "tan sols l'1% són greus". El regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, ha apuntat a la redacció d'una pla informatiu adreçat a la ciutadania, per tal que conegui algunes recomanacions i com s'ha d'actuar. També ha anunciat que s'actuarà en fonts i similars, per evitar acumulació d'aigua o que aquesta s'estanqui en piscines, basses i altres. Per part seva, el regidor de Salut, Òscar Subirats, i la delegada del Govern al Camp, Teresa Pallarès, han exposat l'existència de sistemes de vigilància i control de la febre del Nil. 
 

D'esquerra a dreta: Rubio, Pellicer, Pallarès i Subirats, a la roda de premsa pel positiu de febre del Nil a Reus Foto: Reus.cat


La febre del Nil es transmet a través de la picada de mosquits infectats. S’han identificat fins a 40 espècies de mosquits capaços d’actuar com a transmissors de la malaltia, principalment del gènere Culex, algunes de les quals, com ara el Culex pipiens, es troben àmpliament distribuïdes a Catalunya.

Els mosquits piquen aus infectades i el virus passa a les glàndules salivals del mosquit; quan torna a picar, injecta el virus als éssers humans i als animals, que els pot causar la malaltia.

Entre dos i 14 dies d'incubació



Segons el Canal Salut, el període d’incubació (l'interval des del moment de la infecció fins a l'aparició dels símptomes) se situa entre dos i 14 dies. En humans, la infecció del VNO no produeix símptomes en el 80% dels casos. Al 20% restant els pot causar febre >38,5 °C i almenys un dels símptomes següents: miàlgia (dolor muscular), artràlgia (dolor articular), cefalea (mal de cap), fatiga, i fotofòbia (intolerància anormal a la llum). També hi pot haver limfadenopatia (augment de la mida dels ganglis limfàtics) i exantema maculopapular (erupció a la pell). La majoria dels casos infectats pel VNO són lleus.

Els casos greus (menys de l’1%) presenten afectació neurològica, com ara meningitis, encefalitis (inflamació del cervell) i síndrome de Guillain Barré (inflamació dels nervis) o paràlisi flàccida. Les persones afectades són majoritàriament majors de 50 anys.  

L'Ajuntament de Reus ha difòs un arxiu, a la xarxa, amb informació i recomanacions davant la situació.

Informació sobre la febre del Nil Foto: Reus.cat

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Pepito de l'arena  18 de Setembre de 2022

Calla, tu.

En Pelli fa una cosa bona. Avui he vist operaris ficant verí a les clavegueres de Reus.