Diumenge, 24 de Gener de 2021

Reus impulsa 'un canvi de model' amb l’aplicació de la tarifació social de les escoles bressol municipals

S’han establert nou trams de renda diferents per establir les quotes dels usuaris del servei

30 d'Abril de 2020, per Isabel Martínez
  • Canalla d'una escola bressol de Reus, en una imatge d'arxiu

    Reusdigital.cat

“És un canvi de model que arriba en un moment especialment adient”. D’aquesta manera, el regidor d’Educació de l’Ajuntament de Reus, Daniel Recasens, ha definit la implementació de la tarificació social per a les escoles bressol municipals que s’aplicarà a partir del curs vinent en aquests sis centres adreçats als més petits i amb la filosofia de “trencar la bretxa d’aprenentatge”. El canvi de sistema s’aprovarà al ple de la setmana vinent.

Segons ha explicat Recasens, el nou model s’ha conformat a partir de l’establiment de nou trams de renda que estableixen quotes diferents per les famílies tot perseguint criteris “d’equitat” i “justícia social” i defugint “la bonificació i la subvenció”. En xifres concretes, el nou sistema establirà que la quota mínima de les tarifes es fixa en 35 euros (corresponent al servei de 5 hores sense menjador) o 85 euros, per al cas del servei de 8 hores amb menjador. Aquestes quotes representen una rebaixa aproximada del 59% respecte els preus públics actuals, d’acord amb la previsió del govern.

La comparació del model vigent i la nova proposta representa que, segons els càlculs d’Educació, unes 227 famílies tindran una reducció de quota. mentre que unes 210 la podran veure incrementada. “Gran part de les famílies es troben en un tram mitjà”, ha assenyalat Recasens per minimitzar l’impacte dels increments en la tarifa a pagar amb el canvi de model i ha manifestat que “el servei és excel·lent”, una circumstància que evitarà el risc que algunes famílies puguin marxar per l’increment de la quota. A més, ha referit que és possible que l’estimació realitzada a partir de les dades del model actual s’hagi de revisar a causa de la “situació per la Covid-19”.

“La quota mínima dóna cobertura a totes les llars amb baixos ingressos”, ha indicat Recasens, qui ha precisat que les famílies per sota d’aquest llindar mínim podran acollir-se al programa ‘T’ajudem a crèixer’ de Benestar Social, que possibilita que les unitats familiars susceptibles de no poder assumir el preu de la tarifa més baixa no en resultin perjudicades tampoc.

El càlcul del nou sistema

Recollida la intenció d’aplicar la tarifació social al Pla d'acció municipal (PAM), tal i com ha assenyalat Recasens, el sistema de tarifació que ha emprat el govern de Reus es basa en l’establiment de nou trams de renda que donen lloc a quotes diferents. Els llindars de renda s’han calculat en base a l’IRSC (Índex de Renda de Suficiència de Catalunya) de l’any 2019 al qual posteriorment s’ha aplicat l’escala d’Oxford-OCDE ajustada. Aquesta escala calcula, en primer lloc, la mida equivalent de la llar (en què s’assigna un valor d’1 al primer membre de la llar, se suma 0,5 pel segon membre i 0,3 per cada membre addicional) i, en segon lloc, multiplica la mida equivalent de la llar per l’IRSC.

Segons ha dit el regidor d’Educació, aquest càlcul permet confeccionar uns llindars de rendes segons el nombre de membres que conformin la unitat familiar. Finalment, el nou sistema aplica un índex corrector segons la renda corresponent a la unitat familiar i es determina el preu de les tarifes socials proposades. Finalment, s'ha volgut remarcar que la tarifació social s’estén també al servei del menjador. S’estableixen diferents possibilitats de serveis horaris, amb inclusió o no del servei de menjador, però tots ells amb preu tarifat. No inclou, en canvi, el servei d’acollida, l ́ús d’àpat esporàdic o els preus públics de les sortides i activitats familiars.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges