Dissabte, 13 de Juliol de 2024

Reus Ocult, l'activitat per redescobrir el patrimoni local, torna el cap de setmana

27 de Setembre de 2021, per Marc Busquets Obré
  • La regidora Berasategui, durant la seva intervenció a la presentació de Reus Ocult

    Reus Cultura

Aquest matí de dilluns s'ha presentat, al terrat del Casal de les dones, la nova edició de l'esdeveniment Reus Ocult. Es tracta d'una inicativa que fa valdre el patrimoni local, tot obrint-lo a la ciutadania, i que en aquesta ocasió es durà a terme el proper cap de setmana, els dies 2 i 3 d'octubre. Des de l'entitat que l'impulsa, Espais Ocults, Eliseu Bàrcena ha posat de manifest la seva satisfacció a les portes de la realització de les activitats previstes, entre les quals rutes i visites per diferents itineraris del terme. 

Quatre recorreguts



Bàrcena ha indicat que enguany seran set els espais ocults que es revelaran als reusencs, a través de quatre recorreguts, i que són "indrets pocs conseguts, fins i tot marginats" arreu de la ciutat. Alguns són "perifèrics" i han de permetre, tal i com ha assenyalat, que "la gent se'ls faci seus". En aquest sentit, s'ha destacat que un dels itineraris guiarà els participants fins al Pont de Calderons. "Durant el desconfinament, que tots hem sortit a fer esport, de ben segur que hi hem passat pel costat i n'hi ens n'hem adonat" de la seva existència, ha alertat. 

Es tracta, ha comentat, d'un pont que segons les fonts podria ser medieval, que ha estat "mutilat" al llarg dels temps i que és una mena de "cordó umbilical" que vincula Reus i Almoster. En aquesta línia, l'activitat que es proposarà als veïns que se sumin a Reus Ocult passa per dotar-lo d'eines "bàsiques, rudimentàries" i "fer-lo visible". "Si després del cap de setmana, entre tots hem aconseguit recuperar-ne uns centímetres, fins i tot uns metres, ja ens donarem per satisfets", ha precisat Bàrcena. 

Des del Col·legi d'Arquitectes, que col·labora a Reus Ocult, Jordi Romera ha exposat que és un "goig" que es facin activitats com aquesta arreu. "Són accions que defensen el nostre patrimoni, que al capdavall és memòria col·lectiva, i que tenen una gran importància perquè hi ha una tasca de voluntariat al darrere", ha detallat. De fet, s'espera que mig centenar de voluntaris preguin part, durant el cap de setmana, en l'esdeveniment. En una línia similar a Romera s'ha expressat la regidora d'Urbanisme, Marina Berasategui. "És un orgull que una iniciativa com aquesta vingui d'una entitat local. Reus Ocult ja forma part de l'agenda cultural de la ciutat", ha reblat. 

Les noves rutes



A causa de la situació sanitària, Reus Ocult aplicarà mesures restrictives a les rutes i visites. Qui ho desitgi s'hi podrà inscriure al web espaisocults.cat, i de cara al cap de setmana s'instal·larà un punt informatiu al Mercadal en què també es podran tramitar inscripcions, en cas que restin places disponibles. Els sis espais d'enguany, segons Bàrcena, "tenen com a denominador comú un immerescut caràcter secundari" en l'imaginari col·lectiu reusenc. Són façanes, o elements patrimonials "amagats", que val la pena mostrar. 

Pel que fa a les rutes noves, són la Ruta dels perduts, que es en farà en bicicleta amb el suport de Bicicamp, i la ruta Tocats del terrat, que permetrà gaudir de vistes aèries a qui s'hi inscrigui. Un d'aquests terrats, per cert, serà el de l'edifici d'Òmnium, al raval de Santa Anna, on precisament Reusdigital.cat també hi té la seva seu.  

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges