Els Campaners de Reus -format pels agrupaments escoltes Misericòrdia i MontsantCim- han recuperat per segon any consecutiu el Toc de Difunts, de forma manual i tradicional, des del campanar reusenc, al vespre de Tots Sants.
L'any 1959 es jubilà el darrer campaner de Reus, que no fou substituït. L'any 2000, quarant-un anys després, els agrupaments escoltes Misericòrdia i MontsantCim assumeixen voluntàriament i de forma gratuïta la tasca de recuperar els tocs tradicionals de forma manual i es converteixen en els campaners de la ciutat. Des de llavors s'han recuperat els tocs vinculats a la festa major i s'han fet tocs especials en moments concrets. L'any passat es va fer un pas més i es recuperà el Toc de Difunts del vespre de Tots Sants, una altra tradició molt arrelada a la ciutat i que també s'havia perdut.
En concret, es recupera el Toc de 'pa i nous', nom en clara referència al so emès per les dues campanes: "La de Sant Jaume es menja el pa i la de Sant Pau trenca les nous", es deia popularment. Era el toc per als difunts de quarta categoria, els de classe social més baixa.
El Toc de Difunts es feia tradicionalment, abans de la guerra, amb les campanes de Sant Jaume i de Sant Pau, desaparegudes l'any 1936. Des dels anys 40 es tocà amb les actuals campanes de Misericòrdia i de Sant Pau, de diàmetre i característiques similars a les desaparegudes. Aquestes mateixes dues campanes són les encarregades de tornar-lo a fer sonar. El toc consisteix en batallades rítmicament alternes de les dues campanes, amb un moviment final lleugerament accelerat.
Els joves escoltes reusencs han fet repicar les dues campanes del cinquè pis del campanar de la Prioral, de les 8 a les 9 del vespre, del dia de Tots Sants, anunciant la vigília del dia dels difunts.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics