Dissabte, 12 d'Octubre de 2024

Un 25,5% de catalans majors de 15 anys encara fuma

El servei d'adiccions de l'Hospital de Sant Joan atèn un centenar de persones cada any pel tabac

31 de Maig de 2016, per Enrique Canovaca
  • Taula informativa al hall principal de l'Hospital de Sant Joan de Reus

    Cedida

  • La doctora Lourdes Rofes

    Cedida

Aconseguir que hi hagi un empaquetat neutre, sense publicitat de les marques. Aquest és el nou objectiu de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) de cara al Dia Mundial Sense Fum, que se celebra aquest 31 de maig. L'evolució ha estat positiva durant aquests anys, essencialment, pels canvis normatius, però encara "hi ha un 25,5% de catalans majors de 15 anys que fumen, segons dades de 2015, i nosaltres atenem un centenar de casos cada any", ha explicat la metgessa adjunta del servei d'addicions de l'Hospital de Sant Joan, Lourdes Rofes.

El hall de l'hospital reusenc acull aquest dimarts una taula informativa per a les persones fumadores, per tal que sapiguin on dirigir-se si volen deixar el tabac, ja sigui a les àrees bàsiques o a les farmàcies. A més, es realitzen proves de carboximetria, que donen informació sobre el nivell de monòxid de carboni, i per tant, de l'estat de salut a causa del tabac. "Els darrers anys hi hagut una evolució positiva, però és una qüestió complicada acabar amb una adicció com a societat", ha indicat Rofes, qui creu que s'han de continuar fent campanyes per reduir encara més el seu consum.

Al servei d'addicions i salut mental de l'Hospital de Sant Joan s'atenen aquelles persones que tenen més problemes o dificultats, és a dir, dones embarassades i que fumen, pacients amb problemes cardiovasculars o pacients amb moltes patologies i medicació. Entre els atesos, també s'hi troben aquells fumadors que passen per un procés oncològic. "Quan venen a la visita, se'ls hi fa una història molt complerta i depenent de les patologies els hi recomanem una cosa o altre", assegura la doctora Rofes.

"La idea és fer una deshabituació del tabac, però hi ha gent a la qual li costa molt deixar-ho perquè fa molts anys que fumen, no estan motivats o tenen un nivell d'addicció molt elevat. En aquests casos, intentem que hi hagi una reducció", continua la metgessa del servei d'addiccions. Algunes de les recomanacions poden ser buscar una habitació per fumar, consumir només fora de casa o no fumar quan es fa alguna activitat manual. En la majoria de casos, s'assoleix èxit amb els tractaments a l'Hospital de Sant Joan.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital dia mundial sense fum

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. C. O.  31 de Maig de 2016

Si el tabac és cancerigen..

Tothom té assumit que el tabac actual és cancerigen: així doncs, per què no el prohibeixen? Aquells que ho mantenen com a droga legal amb els molts efectes nocius no tenen cap responsabilitat? El cert és que hi ha enormes beneficis econòmics per alguns.

Reportatges