Diumenge, 15 de Setembre de 2024

Un defensor dels maputxes i una altra de les dones indígenes mexicanes, davant d'estudiants de Reus

El projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans torna a Reus els dies 10 i 11 d'octubre

09 d'Octubre de 2023, per Reusdigital.cat
  • Cartell del projecte

    Cedida

El projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat amb la participació de 28 ajuntaments i 9 entitats i institucions catalanes implicades en la defensa i promoció dels drets humans a escala local i global, torna a Reus els dies 10 i 11 d'octubre amb la gira d e tardor de la 13a edició. L'objectiu és contribuir de manera activa a la transformació social i a la justícia global a través de la defensa i promoció dels drets humans i les llibertats fonamentals mitjançant l'educació per al desenvolupament, sobretot entre les persones més joves, i la incidència política, fomentant una ciutadania crítica i compromesa. Es tracta de donar veu i apropar les realitats de les persones defensores que lluiten cada dia per contribuir a un món més equitatiu, sostenible i democràtic. Des de l'any 2018, Reus hi participa a través de l'àmbit de Solidaritat i Cooperació de la Regidoria de Serveis a les Persones i Drets Socials de l'Ajuntament de Reus.

En aquesta ocasió els centres participants a Reus són l'Institut d'Horticultura i Jardineria i l'Institut Salvador Vilaseca. El programa previst és el següent:

El dimarts 10 d'octubre, 120 alumnes de formació professional (FP) de l'Institut d'Horticultura i Jardineria assistiran, repartits en dues sessions seguides, a la xerrada "El testimoni de la lluita per la recuperació de terres ancestrals i la protecció de l'entorn natural" que impartirà el defensor dels drets humans Jorge Weke (https://ciutatsdretshumans.cat/defensor/jorge-weke/).

El dimecres 11 d'octubre, cinc grups de 4t d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) de l'Institut Salvador Vilaseca assistiran a la xerrada "Drets de les dones, de les persones migrants i refugiades" que impartirà la defensora de drets humans Diana Damián (https://ciutatsdretshumans.cat/defensor/diana-damian-palencia/).

Jorge Weke

Jorge Weke és el "werken", o portaveu, del Parlament Maputxe Koz Koz, organització que lluita per la recuperació de terres ancestrals i la protecció dels entorns naturals de Wallmapu, nom de la terra maputxe dividida per les fronteres de Xile i Argentina. Constituïda l'any 2007, quan es commemora el centenari del moviment sociopolític del Parlament Maputxe Koz Koz, aquesta organització promou la participació assembleària, l'autogestió i el desenvolupament sostenible de la regió de Panguipulli, on actua, encara que dona suport a les lluites legítimes d'altres moviments maputxe de Wallmapu.

Diana Damián

Diana Damián és originària de la ciutat de Cristóbal Obregón Villaflores a Chiapas. Té una llicenciatura en Psicologia Educativa i un màster en Educació intercultural per la Universitat Veracruzana. És especialista en gènere, interculturalitat i migracions. Ha estat part del consell consultiu de l'ONU Dones Mèxic i guanyadora de la beca "Ashoka". És defensora dels drets humans de les dones, delsp obles indígenes, de les persones en les migracions des de fa més de trenta-cinc anys. Fundadora i directora general de l'organització "Formació i Capacitació" (FOCA), ha participat en lluites pageses, de defensa dels t erritoris, sindicals, feministes, de dones, entre altres. És la fundadora i coordinadora de la Xarxa mesoamericana dona salut i migració (RMMSyM), xarxa que articula lluitadores socials de Mèxic, Guatemala, Hondures i El Salvador que busquen garantir l'exercici ple dels drets de les dones i persones en les migracions. Ha desenvolupat un ampli treball de recerca, amb publicacions com "El corredor Huehuetenango-Comitán. Una cartografia de les dones en les migracions", "Chiapas, una mirada enrere" o "Violència feminicida a Chiapas. Raons visibles i ocultes de les nostres lluites, resistències i rebel·lies". Ha dirigit, a més, el documental "Passos cecs" que aborda el fenomen de la migració femenina en la davantera Sud de Mèxic.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges