Dimarts, 26 de Setembre de 2023

Un Nadal a la Casa Navàs

28 de Desembre de 2022, per Joel Medina
  • La Casa Navàs ofereix fins a nou visites aquest Nadal

    Estel Romeu

Ha arribat l’etapa nadalenca a la Casa Navàs. L’emblema modernista de la ciutat de Reus està preparat per, un any més, esdevenir una de les opcions capitals a l’hora de descobrir els arcans del territori. La guapa del Mercadal ha programat un total de nou visites, dues de les quals s’estrenaran per al públic general. 

El dia 3 de gener s’inaugurarà Un dia qualsevol a la Casa Navàs, que està destinada a infants d’entre 8 i 11 anys; i el dia 4 s’encetarà La Casa Navàs i el temps, un joc d’escapada pensat per a un públic a partir dels 12 anys. Són dues visites que se sumen a la visita El Jardí Màgic de Cal Navàs, pensada per a canalla de 4 a 8 anys.

Aquestes dues activitats només es podran dur a terme durant la temporada de Nadal. “Això no vol dir que d’aquí a uns mesos no es puguin reincorporar puntualment al calendari”, indica l’actual directora de Casa Navàs, Sílvia Sagalà. D’aquesta manera, la idea és ampliar el target i, amb les noves visites infantils, arribar a tots els tipus de públic.

“Un dia qualsevol a la Casa Navàs”


A partir de tocs teatrals, un dels protagonistes de l’activitat Un dia qualsevol a la Casa Navàs és precisament Joaquim Navàs Padró, el senyor de la casa. També hi apareix el personal de servei. “El que volem és que, a més de conèixer la casa, es descobreixi com era el dia a dia”, explica Sagalà. 

Les diferències de classes entre burgesia i servei, el paper de la dona i les referències temporals són els continguts centrals que s’hi discuteixen. Durant la visita, la canalla trobarà diverses fustes amb apunts històrics que després hauran d’introduir en una captivadora màquina del temps.

“Casa Navàs i el temps”


Per la seva banda, el joc d’escapada la Casa Navàs i el temps va començar essent una visita pensada exclusivament per a adolescents. No obstant això, a partir de la prova pilot, des de la Casa Navàs s’ha descobert que es pot transformar en una activitat per a tota la família. Sagalà recorda que, quan es va fer la prova amb els treballadors, “es van resoldre els enigmes, però no d’una forma excessivament fàcil”. 

I quan es van programar les primeres visites per als alumnes, va resultar que els de primer d’ESO aconseguien superar els misteris en un temps inferior en comparació amb els de quart. La gran sorpresa va venir quan es va fer el test amb professors: “Gairebé els hem de dir la resposta”, recorda Sagalà.

“Així t’adones que els processos cognitius dels més petits són diferents respecte als dels adults; són molt més lògics i molt més deductius”, afegeix. En conseqüència, la visita no té un màxim d’edat amb l’objectiu que tota la família pugui competir: “Segur que hi ha més d’un cas en què, a priori, allò que els pares han de resoldre fàcilment ho acaben resolent els fills”, comenta Sagalà.

Les dues grans novetats només es presentaran de cara al públic general durant Nadal perquè formen part del projecte educatiu, presentat el passat mes d’octubre, que la Casa Navàs ha elaborat en coordinació amb Ans Educació. Sagalà expressa que “jugar és la forma més eficaç d’interioritzar conceptes com el respecte al patrimoni i, a més, de conèixer figures com la de Domènech i Montaner, aprofitant que el 2023 és el seu any”.

L’oferta es completa amb les activitats habituals


Les visites guiades estàndard, les Visites Teatralitzades, les Visites Vermut i les Visites Fotogràfiques també estaran disponibles, ja que s’han ampliat els horaris amb motiu de la temporada nadalenca i de la benvinguda del 2023, que des de la Casa Navàs s’oficialitzarà el tres de gener amb la Visita Concert d’Any Nou, on actors de la companyia Lucky&Luke acompanyaran els visitants per cadascun dels racons més recòndits de la casa. En acabar, Angie Rodríguez Christmas Trio delectaran els assistents amb un repertori de cançons nadalenques que estarà guarnit amb un aperitiu típic nadalenc.

I el 13 de gener torna la visita prèmium de la Casa Navàs. La que transporta a les nits del Reus de principis del segle XX. L’oci de la burgesia. La primera Nit Modernista del 2023 serà una vetllada, com és habitual, que inclourà la visita guiada i el sopar a peu dret a la botiga dels Navàs Blasco maridat amb música de l’època, cortesia de Garbuix Duet. “És entrar a la casa i viatjar enrere en el temps”, destaca Sagalà. 

En primer lloc, com era comú en les classes benestants catalanes, s’escolten els compositors clàssics en un ambient que emula el del Gran Teatre del Liceu. Després, la música adopta unes tonalitats més populars i festives, es retiren les cadires, se serveix el sopar i l’ambient es converteix en el dels bars de moda de l’època.

Vals i lots regal per a les festes


Remarca Sagalà que “alimentar l’ànima és el que aporta vida”. En aquesta línia, des de la Casa Navàs s’aposta perquè la cultura es converteixi, cada cop més, en presents. Els que més triomfa és el xec regal de visita guiada per a dues persones més una ampolla de vermut gran reserva. També es regala molt el xec de Visita Teatralitzada per a dues persones més dos imants de la Casa Navàs.

Ja en una gamma superior, es troben el xec regal de Visita Vermut per a dues persones més el llibre La Casa Navàs de Lluís Domènech i Montaner, el xec regal de visita guiada per a dues persones més el llibre Casa Navàs i el Modernisme de tota la província de Tarragona i una caixa de dues ampolles de vi, i, per últim, la joia de la corona és el xec regal d’una Nit Modernista per a dues persones més una ampolla de vi especial de la Casa Navàs.

Una fita que ve de lluny


Tal com explica Sagalà, la diversificació de visites va ser un objectiu des del principi: “L’estiu del 2018, quan vam obrir, vam tenir clar que visitar la casa una vegada no era suficient per entendre-la ni per poder-la gaudir al 100%”. Detalls, figures, colors i formes. Mil i un matisos que poden passar (i passen) desapercebuts a primera vista.

Per aquest motiu, es va decidir que la Casa Navàs havia de tenir una oferta cultural complida i diversificada “per donar l’oportunitat al visitant d’esprémer al màxim l’obra de Domènech i Montaner”, expressa Sagalà. Enguany, per primera vegada, s’ha assolit la meta que es va marcar quatre anys enrere, si bé abans no ha estat possible perquè, en paraules de la directora, “no es podia començar l’activitat amb nou visites, al principi, s’ha de comprovar que les diferents incorporacions van tenint acceptació”. 

Se celebrava Nadal a la Casa Navàs?


És una de les qüestions que encara resten per aclarir. “Sembla que sí que se celebrava quelcom, tot indica que sense arbre, però probablement amb pessebre i amb un àpat central”, detalla Sagalà. De moment, no s’ha fet una recerca exhaustiva. Tot i que la directora de la Casa Navàs marca aquesta investigació com un objectiu de futur.

El que és segur és que enguany sí que se celebra Nadal a la Casa Navàs amb magnificència. Per primera vegada en la seva història, els visitants tindran un total de nou camins diferents per gaudir de la guapa del Mercadal i descobrir les seves arestes més críptiques, en el que és el cinquè Nadal des de la seva reobertura.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics