Diumenge, 20 d'Octubre de 2024

Uns 150 professionals debatran a Reus sobre la manipulació de fàrmacs perillosos

Aquestes substàncies poden arribar a promoure càncer o afectar la funció reproductiva, malgrat que no hi ha una xifra d'incidència determinada

04 d'Octubre de 2016, per Enrique Canovaca
  • D'esquerra a dreta, Eduard Gayner, Noemí Llauradó (presidenta del Grup Salut) i Joan Anglès

    Cedida

Aconseguir que els professionals que manipulen fàrmacs perillosos estiguin completament fora de perill. Aquest és l'objectiu de les 22enes Jornades de Prevenció de Riscos Laborals en l'Àmbit Sanitari, que reunirà a més de 150 professionales a l'auditori de l'Hospital de Sant Joan, aquest divendres, 7 d'octubre. Es debatrà quines són aquestes substàncies perilloses, així com els efectes sobre la salut dels professionals i les noves tecnologies aparegudes que poden evitar-los. La jornada comptarà amb participació catalana, principalment, però també hi haurà respresentants d'Andorra, Navarra, Aragó, València i les Illes Balears.

"Des de 2009 que sabem que existeix un risc d'exposició dels medicaments citostàtics que abans no teníem reconegut, específicament, als envasos o els aparells de manipulació", ha assegurat el president del comitè organitzador de les jornades, Joan Inglès. Aquest tipus de fàrmacs, per exemple, s'utilitzen per combatre el càncer i malgrat que l'exposició és molt lleu podria arribar a afectar al treballadors sanitari, ja sigui "per afectar les seves cèl·lules i desencadenar càncer o influir en la funció reproductiva". Inglès, però, ha volgut remarcar que els riscos són mínims i que allò que està a debat és com tancar-los del tot.

De fet, el metge ha explicat que ja existeix tecnologia preparada amb un sistema completament estanc i que permet al professional no estar en contacte amb la substància perillosa. A la vegada, durant la jornada no només es debatran sobre els fàrmacs per tractar el càncer, sinó també sobre d'altres que l'agència nord-americana de salut laboral (NIOSH) ha tipificat com a perillosos. "El 2014, aquest organisme va fer un llistat d'altres medicaments, i aquest 2016, l'ha actualitzat", ha explicat Inglès. Fa una setmana, fins i tot, l'agència espanyola de prevenció de riscos laborals en l'àmbit sanitari ha publicat la seva pròpia llista, amb recomanacions de manipulació i ús.

Per la seva banda, el director de la Mancomunitat Sanitària de Prevenció, Eduard Gaynés, ha remarcat que el nivell al qual es poden exposar els professionals és ínfim, però que en tot cas cal treballar perquè sigui zero. Entre d'altres qüestions, perquè a la llarga aquesta exposició extra pot acabar per fomentar l'aparició d'un càncer, gràcies també a la incidènica d'altres factors externs.

Estudis recents, com les publicacions de l'agència NIOSH alerten dels possibles efectes d'alguns medicaments antivirals, alguns agents hormonals i fàrmacs biotecnològics. Les conseqüències poden anar des d'erupcions a la pell, efectes respiratoris, efectes adversos sobre la reproducció -infertilitat, avortaments espontanis o malformacions congènites-, i possiblement, leucèmia i altres càncers.

Les jornades les organitza la Societat Catalana de Salut Laboral, des del 1995, i ja s'han debatut qüestions com la gestió de la prevenció, el risc per agents biològics, químics o físics, o els plans d'autoprotecció, entre d'altres.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges