Divendres, 04 de Desembre de 2020

La DOP Siurana, 'essència d'un territori amb història i tradició'

La consellera d'Agricultura ha participat a l'acte dels 40 anys del primer reglament del Consell Regulador de la DOP Siurana a l'Estació Enològica de Reus

30 d'Abril de 2019, per Redacció
  • Imatge de l'acte

    Cedida

La Denominació d’Origen Protegida (DOP) Siurana celebra enguany els 40 anys del primer reglament del Consell Regulador (CR), publicat el 13 de desembre de 1979 al BOE, tot i que el 1977 ja s’havia creat el CR sota l’empara i l’impuls de la Delegació d’Agricultura de Tarragona per ordre ministerial. En aquest temps, la DOP Siurana ha guanyat volum i valor afegit i ha demostrat el seu lideratge en la qualitat i en l’ecologia, a nivell estatal i regional. De fet, la DOP Siurana ha estat la primera de l’Estat espanyol a comercialitzar oli d’oliva verge extra (oove) qualificat (campanya  2012-­‐2013) per davant de la DOP Baena i la primera denominació d’origen protegida d’olis catalana a certificar en ecològic. Va ser la Cooperativa d’Ulldemolins l’any 1995, i actualment ja hi ha cinc entitats amb producció ecològica.      

El primer dels actes de commemoració del 40è aniversari de la DOP Siurana ha tingut lloc aquesta tarda a l’Estació Enològica de Reus i ha comptat amb la participació de la consellera del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa  Jordà. La celebració ha consistit en la replantada d’una olivera centenària als jardins de l’edifici modernista, seu del CR de la DOP, a càrrec de l’actual president, Antoni  Galceran, i una representació de productors d’oove: Aleix Barriach (Cooperativa de Castellvell del Camp), Maria Llevat (Olis Solé), Josep Maria Serrat (Cooperativa  de  Riudecanyes), Arnau Raventós Freixas (Agrícola de Bràfim), Josep Lluís Cases Bordó (Cooperativa Riudoms), i Josep Salvadó Ferré (Cooperativa Agrícola de Cambrils). La DOP ha celebrat amb aquest acte el viatge intens i fructífer que han fet possible desenes de pageses i pagesos en els últims 40 anys. La DOP ha volgut evidenciar també la  importància històrica del cultiu de l’olivera a l’arc mediterrani (juntament amb la vinya i el blat) i seguir fent pedagogia de la necessitat de consumir oli d’oliva verge extra i en particular DOP Siurana, una denominació d’origen protegida empeltada al territori, garantia d’origen, qualitat i salut.        

El president de la DOP Siurana, Antoni Galceran, ha assenyalat que l’actual CR és “hereu d’un treball incansable de moltes pageses i pagesos i de diferents membres del consell regulador que s'han deixat la pell i la paraula perquè avui siguem on som”. En el seu parlament, ha destacat que “podem presumir de tenir un oli d'oliva VE de gran qualitat, reconegut i prestigiat, consumit i exportat, però som ambiciosos en el sentit més positiu de la paraula i pensem que mai és suficient i volem fer-­‐ho encara millor i anar més enllà. I ho farem en els propers anys”. Galceran ha remarcat que cal que tothom “sigui ambaixador de l'oove DOP Siurana, que tingui orgull de l'aliment que produïm, especilament els qui viuen al territori. Volem empeltar en els més petits el convenciment que l'oove és salut per això fem tallers a les escoles. Volem contagiar als professionals la necessitat que l'oove ompli les cuines i els restaurants, per això fem una tasca pedagògica constant que a poc a poc va donant resultats.

Per la seva banda, la consellera d'Agricultura ha assenyalat que "quan hi ha un equilibri entre l'art i la muntanya, neix la DOP Siurana". Jordà ha donat l'enhorabonat a tots els pagesos, i especialment a les dones que els han acompanyat al llarg dels 40 anys d'història en posicions menys visibles, tot i que en alguns casos també hagin liderat els projectes agroalimentaris. La consellera ha destacat que "l'oli d'oliva verge extra DOP Siurana és l'essència d'un territori amb història i tradició, fruit de la qualtiat i amb un sabord indiscutible de salut". Durant la seva intervinició, Jordà també ha reivindicat que "no hi ha aliments sense pagesos, ni paisatge sense agricultors ni ramaders". En aquest sentit, ha remarcat que l'oli d'oli VE, com tots els altres productes agroalimentaris de qualitat del país, és l'enllaç entre productors i ciutadanas, i ha animat els assistents a "enamorar, a seduir i a explicar que, al darrere d'un bon oli d'oliva verge extra, hi ha un pagès". 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutatCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics