Voleu fer el tortell de Reis a casa? Us n'oferim la recepta!
Per a la massa mare: 30 grams de llevat o un sobre de llevat de forner Maizena, 125 grams de farina fluixa.
Per al brioix: 75 grams de mantega a temperatura ambient, 75 grams de sucre, 5 grams de sal, una culleradeta d'essència de vainilla o sucre de vainilla, una culleradeta de canyella en pols, tres ous a temperatura ambient, 25 grams d'anís sec, 25 grams aigua de tarongina (aiguanaf), la pell de mitja llimona, ratllada sense la part blanca, i 400 grams de farina de força (aproximadament).
Per al massapà: 100 grams de pols d'ametlla, 100 grams de sucre de llustre. Per a la decoració: Cireres confitades, meló confitat, ametlla filada, sucre 'bolado', o humit amb aigua si no en tinguéssiu, la corona, la fava, el rei.
Per fer el massapà, poseu en un bol el sucre llustre, la pols d'ametlla i una mica dÂ’aigua i aneu remenant-ho fins aconseguir una pasta homogènia. Incorporeu-hi la figureta i la fava i estirar el massapà fins que quedi com un caneló.
Tapeu-lo i reserveu-lo. La massa mare, pasteu en un bol la farina fluixa, el llevat i l'aigua tèbia, fins que quedi tot lligat. Tapeu amb un drap net i deixeu reposar en un lloc calent fins que dobli la seva mida. Un cop tinguem la massa mare a punt, poseu en un altre bol la mantega i el sucre i pasteu-ho bé, afegiu-hi la sal, la vainilla, la canyella en pols i la pell de llimona i pasteu-ho fins aconseguir una massa ben homogènia.
Afegiu-hi els ous un a un, l'aiguanaf, l'anís, la massa mare i la farina de força. Barregeu-ho fins a aconseguir una massa compacta i elàstica. Estireu la massa del brioix amb el rodet, poseu-hi el massapà a sobre i emboliqueu-lo amb la massa, de manera que us quedi una massa llarga i rodona farcida de massapà. Després, ajunteu les dues puntes de la massa farcida per a donar-li forma de tortell.
Poseu el tortell sobre la safata de forn, ruixar-lo amb anís, podeu fer servir un esprai i col·loqueu-hi la fruita confitada per sobre. Tapeu amb un drap net i deixeu reposar per segona vegada perquè dobli el seu volum. Tornar a esquitxar el tortell amb una mica d'aigua i mica d'anís per tal que no s'assequi, poseu-hi sucre bolado (o humit amb aigua) i coeu-lo al forn a 170 graus durant 20/30 minuts aproximadament, segons el forn.
===Ingredients per a dos tortells grans===
Per a la massa mare: 30 grams de llevat o un sobre de llevat de forner Maizena, 125 grams de farina fluixa.
Per al brioix: 75 grams de mantega a temperatura ambient, 75 grams de sucre, 5 grams de sal, una culleradeta d'essència de vainilla o sucre de vainilla, una culleradeta de canyella en pols, tres ous a temperatura ambient, 25 grams d'anís sec, 25 grams aigua de tarongina (aiguanaf), la pell de mitja llimona, ratllada sense la part blanca, i 400 grams de farina de força (aproximadament).
Per al massapà: 100 grams de pols d'ametlla, 100 grams de sucre de llustre. Per a la decoració: Cireres confitades, meló confitat, ametlla filada, sucre 'bolado', o humit amb aigua si no en tinguéssiu, la corona, la fava, el rei.
===Elaboració===
Per fer el massapà, poseu en un bol el sucre llustre, la pols d'ametlla i una mica dÂ’aigua i aneu remenant-ho fins aconseguir una pasta homogènia. Incorporeu-hi la figureta i la fava i estirar el massapà fins que quedi com un caneló.
Tapeu-lo i reserveu-lo. La massa mare, pasteu en un bol la farina fluixa, el llevat i l'aigua tèbia, fins que quedi tot lligat. Tapeu amb un drap net i deixeu reposar en un lloc calent fins que dobli la seva mida. Un cop tinguem la massa mare a punt, poseu en un altre bol la mantega i el sucre i pasteu-ho bé, afegiu-hi la sal, la vainilla, la canyella en pols i la pell de llimona i pasteu-ho fins aconseguir una massa ben homogènia.
Afegiu-hi els ous un a un, l'aiguanaf, l'anís, la massa mare i la farina de força. Barregeu-ho fins a aconseguir una massa compacta i elàstica. Estireu la massa del brioix amb el rodet, poseu-hi el massapà a sobre i emboliqueu-lo amb la massa, de manera que us quedi una massa llarga i rodona farcida de massapà. Després, ajunteu les dues puntes de la massa farcida per a donar-li forma de tortell.
Poseu el tortell sobre la safata de forn, ruixar-lo amb anís, podeu fer servir un esprai i col·loqueu-hi la fruita confitada per sobre. Tapeu amb un drap net i deixeu reposar per segona vegada perquè dobli el seu volum. Tornar a esquitxar el tortell amb una mica d'aigua i mica d'anís per tal que no s'assequi, poseu-hi sucre bolado (o humit amb aigua) i coeu-lo al forn a 170 graus durant 20/30 minuts aproximadament, segons el forn.
Etiquetes:
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics