Partint de la informació publicada al Diari de Reus entre el juny de 1975 i el desembre de 1978, l’escriptor i militar en reserva, Fernando Mollá, ha elaborat el llibre Crónicas de Reus (1975-78) que descriu a través d’un “recorregut desenfadat” la mirada periodística sobre la ciutat en un moment històric i polític crucial de la història recent. El llibre, que compta amb el pròleg del que va ser el darrer alcalde abans de les primeres eleccions municipals democràtiques, Miquel Colàs, té també un capítol zero que ha escrit l’actual portaveu del grup municipal del PP a l’ajuntament de Reus, Sebastià Domènech. L’obra es presentarà el proper 15 d’abril, a un quart de 8 de la tarda, al Centre d’Amics de Reus.
Esports, successos, temes escolars, política municipal… Les notícies publicades al Diari de Reus han servit a l’autor de “fil conductor” per confegir un determinat retrat de la ciutat d’aquell moment en què el règim franquista acabava i encara no s’havia articulat l’actual ordenament jurídic representat per la Constitució. Sobre com es va concebre el projecte, Mollá explica que la idea va sorgir d’una conversa amical amb Sebastià Domènech el qual tenia a casa un gran nombre de volums del Diari de Reus enquadernats.
Tot i l’innegable protagonisme polític del moment abordat, Mollá relata que li ha interessat especialment mostrar els canvis socials que s’han viscut en aquesta etapa i destacar el paper ciutadà de moltes persones que eren citades a les planes del diari. “M’ha agradat fer un passeig per un poble alegre i tranquil com Reus”, ha afirmat l’autor que resideix de forma estable a la ciutat des del 2011. Mollá també ha posat èmfasi en els canvis socials viscuts en aquesta època. Per aquest motiu, l’escriptor comenta que “és interessant” comparar el pes de la tecnologia en una vila en la qual el nombre de telèfons per habitant era de poc més d’un per persona mentre que avui el nombre és claríssimament superior.
En aquest sentit, una notícia sobre la inversió de Telefònica a la ciutat mostra l’abisme que ens separa d’un món en el qual els mòbils i internet eren encara impensables. Un altre aspecte singular de la publicació és que conté vint pàgines d’índex onomàstic perquè s’han volgut recollir les referències a moltes persones que apareixien en l’època a través de la premsa participant en competicions esportives, xerrades al Círcol, programes a la ràdio o activitats d’altra mena. Mollá també explica que, al seu parer, alguns anuncis semblen “innocents” i que es mostra com la premsa era la “custòdia dels bons costums”
Crónicas de Reus (1975-78) té tres-centes planes i un tiratge de mil exemplars. El llibre ha estat editat per l’editorial habitual de Mollá, De librum tremens, sota el segell Book sapiens. A banda d’aquesta publicació, Fernando Mollá és autor de més de mitja dotzena d’obres entre les quals destaquen Postales de guerra, sobre la seva experiència a la guerra dels Balcans, la recent De Reus a la calle del Turco, sobre el general Prim o El llanto de los cedros, sobre el Líban.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics