Dijous, 28 de Març de 2024

El Centre de Lectura acull la presentació d’un llibre sobre la transició política a Cambrils

El volum 138 de les Edicions del Centre de Lectura és obra de l’historiador Josep Bertran i va guanyar el Premi Vila de Cambrils 2009

15 de Febrer de 2017, per Isabel Martínez
  • D'esquerra a dreta, Jordi Bertran, Xavier Filella, Camí Mendoza i Jordi Tous

    Isabel Martínez

  • Isabel Martínez

No es pot entendre l’ajuntament actual de Cambrils sense el darrer consistori franquista i el primer de la democràcia. Aquesta és una de les principals tesi que l’historiador Josep Bertran aporta sobre l’estudi de la  transició política a aquest municipi del Baix Camp i que queda palesa en la seva darrera obra ‘La transició democràtica a Cambrils (1975-1983)’. És  un llibre que va guanyar el Premi Vila de Cambrils l’any 2009 i que –vuit anys més tard com va recordar el prologuista Jordi Tous- publiquen les Edicions del Centre de Lectura en la seva qualitat de “centre d’estudis” compromès amb la comarca, com va destacar Xavier Filella, president del Centre.

Defugint maniqueismes ideològics i en base a un anàlisi exhaustiu i acurat de dades, Bertran titlla l’actuació del darrer consistori de la dictadura com a “extraordinària” en camps com l’actuació i planificació urbanística, l’àmbit financer i el formatiu del municipi. Especialment assenyalades per Bertran, són les obres que aquell darrer consistori del règim va realitzar en la canalització de la riera d’Alforja, la definició del centre direccional i la posada en marxa de col·lectors en l’àrea litoral.

Tot un plantejament que l’autor jutja encertat enmig de la gran crisi econòmica que es vivia a nivell general i en el qual el primer consistori cambrilenc de la democràcia va aprofundir malgrat que el llibre posa accent en la seva inestabilitat política, d’acord amb el període històric convuls en què es va desenvolupar. En aquest sentit, Bertran destaca les actuacions que el primer ajuntament  de la democràcia (1979-83) va tirar endavant en matèria social com la creació del poliesportiu, la residència i l’ambulatori. Precisament sobre aquest darrer servei Bertran recorda que es va realitzar “sense un duro, amb col·lectes del poble”.

Una altra dada interessant que es va explicar en la presentació d’aquest dimarts a la sala Miquel Ventura del Centre de Lectura és que el pressupost municipal de Cambrils va incrementar-se un 500% entre el 1975 i el 1983, un fet que representava “anar a Madrid que aleshores quedava també molt lluny”, per tirar endavant les iniciatives del municipi, va comentar Bertran.  

En el marc de la presentació, Jordi Tous va afirmar que la nova obra historiogràfica de Bertran és “un relat reflexiu i ponderat” que abasta diferents àmbits de la societat cambrilenca entre el període 1975-1983. Concretament, aquests camps són la demografia, l’estructura econòmica, la vida política, la cultura, els esports i l’ensenyament. El llibre conté, a més, vint fotografies d’aquella etapa històrica de la vila i compta amb nou-centes setanta notes a peu de pàgina que donen fe de l’exhastiu treball de documentació realitzat per l’autor.

De la seva banda, l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, va destacar que la publicació “és una eina per caminar cap al futur perquè no ho podem fer sense saber que hem fet abans”. Mendoza també va avançar que el treball es presentarà públicament a Cambrils al voltant de Sant Jordi.

Cal destacar que entre els presents a l’acte hi havia també el darrer batlle de l’etapa franquista, Lluís Recasens.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital llibre sobre la transició democràctica a Cambrils

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics