La guardonada companyia Kulunka Teatro inaugura aquest dijous al Teatre Bartrina, a les 9 de la nit, el 19è Festival de Moviment i Teatre Gestual COS 2016 amb l'espectacle 'André y Dorine'. L'obra és una tendra reflexió sobre l'oblit, l'envelliment i la demència. La malaltia d'Alzheimer és el fil conductor d'aquest espectacle en què tres actors donen vida a una quinzena de personatges que a través del llenguatge del gest i el teatre de màscara, amb tocs d'humor i molta emotivitat, busquen arribar al públic més enllà dels idiomes i les fronteres.
Es tracta d'un muntatge reconegut, entre d'altres, amb el Premi del Públic i el Premi a la Millor Dramatúrgia al Festival BE de Birmingham 2011 (Regne Unit) i amb el Premi Villanueva a Millor Espectacle Estranger 2011 al Festival de l'Havana (Cuba). Un espectacle que ha recorregut setze països en dos anys i ha rebut lloances generalitzades de la crítica. Els protagonistes de l'espectacle damunt l'escenari són Garbiñe Insausti, José Dault i Edu Cárcamo, els quals són dirigits per Iñaki Rikarte. La música és obra de Yayo Cáceres.
El Festival de Moviment i Teatre Gestual de Reus COS 2016 assoleix enguany la 19ena edició amb nous espectacles i propostes, alguns dels quals novedosos respecte d’edicions anteriors, ja que l’esdeveniment s’obre especialment a la disciplina de la dansa. El festival, del 20 al 23 d’octubre, afegeix també nous escenaris. A més dels ja habituals teatres Bartrina, Fortuny, Bravium, Orfeó i Santa Llúcia, la programació es podrà veure també a espais urbans com la plaça de Prim, la plaça del Doctor Sabaté o el jardí de la Casa Rull.
Espectacles destacats
Entre els plats forts de l’edició 2016 hi ha el retorn a Reus de la companyia Yllana amb l’espectacle del seu 25è aniversari, que es podrà veure el 22 d’octubre a les 10 de la nit al Teatre Fortuny. Destaca també el muntatge 'Allegro ma non troppo (o... ¿si el amor es ciego, por qué nos mira?)', de la companyia Zero en Conducta, un projecte teatral que explora el gest i les titelles per crear un estil propi en el llenguatge visual. Una proposta nascuda a Barcelona el 2011 a la Casa-Taller de Marionetes de Pepe Otal.
D'altra banda, 'Allegro ma non troppo...' es pot veure al Teatre Bravium aquest divendres, a dos quarts de 10 de la nit. Titelles corporals, manipulació d'objectes, dansa i mim es troben per enriquir totes les seves possibilitats i proposar nous reptes, nous llenguatges i nous camins a l'hora d'explicar històries damunt de l'escenari. Aquesta proposta ha rebut importants reconeixements internacionals que ha rebut. L'espectacle ha estat reconegut amb el Premi al millor espectacle al Festival Pierrot 2015 (Bulgària), el Premi al millor espectacle al Festival Internacional FOF 2015 (Itàlia) i amb el Premi al millor espec tacle al Festival Tandarika 2014 (Romania).
Un altre dels espectacles destacats del festival serà 'Faboo, l'encant de la imaginació', a càrrec de Escena Creativa, una proposta de teatre gestual caracteritzat per la seva simplicitat i expressivitat que estimula la imaginació i creativitat tant dels infants com dels adults. Aquest muntatge ha estat premi FETEN 2015, Premi al Millor espectacle al VI Festival Internacional de Teatre de Fira de Saragossa 2015 i finalista als Premis de la Crítica Barcelona 2015. Es podrà veure el dissabte, a les 6 de la tarda, al teatre de l'Orfeó Reusenc.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics