Divendres, 19 d'Abril de 2024

La volta al món en una hora

L'exposició 'Eduard Toda (1855-1941): De Reus al món', que s'inaugura aquest dijous, repassa la intensa trajectòria del reusenc

30 de Juny de 2016, per Marc Busquets
  • Massó exposa alguns dels detalls de l'exposició dedicada a Toda

    Clàudia Ruiz

  • Les autoritats, a la presentació per als mitjans de l'exposició

    Clàudia Ruiz

  • Clàudia Ruiz

  • Clàudia Ruiz

  • Clàudia Ruiz

Aquest dijous, a les 7 de la tarda, s'inaugura l'exposició que homenatja la vida "intensa i reeixida" d'un "reusenc universal", tal i com l'ha definit el comissiat de l'activitat, l'historiador Jaume Massó. La presentació de la mostra, que podrà visitar-se al Museu de Reus fins al proper 7 de gener de 2017, ha comptat també amb representants de la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya. Per part del consistori de la ciutat hi ha assistit la regidora de Cultura, Montserrat Caelles. "Va ser un home polièdric i genial", l'ha definit.

Reusenc il·lustre

Abans d'una visita comentada per l'exposició a càrrec de Massó, el director dels Serveis de Cultura a la demarcació, Jordi Agràs, ha apuntat que la mostra "revela curiositats de la vida de Toda" i ha convidat tothom a descobrir la figura "d'un català universal". Al seu costat, i en representació de la Diputació, Joan Olivella ha recordat que l'homenatjat, de qui enguany es commemora el 75è aniversari del seu decès, va tenir "una visió pionera de la nació catalana".

Un enorme esfera rep les visites a l'exposició en la primera de les dues sales que l'acullen. El cercle, a terra del vestíbul des d'on s'inicia el recorregut, mostra les principals destinacions on Toda va desenvolupar la seva carrera. De Reus a la Xina, d'allà a Egipte, posteriorment per les principals ciutats europees i, finalment, altre cop a casa, el reusenc va esdevenir "una figura rellevant del seu temps", segons ha explicat Massó. "Gaudí, Prim, Fortuny i Toda són els reusencs més cèlebres", ha subratllat el comissionat.

De Reus al món

De fet, l'exposició proposa als curiosos un joc, un viatge per tot el planeta que tot just es fa en una hora. "Te n'hi pots estar dues, si vols, perquè tot el que expliquem convida a la reflexió", ha detallat Massó. Així, la mostra se centra d'entrada en la infantesa del geni i en recupera cartes i fins i tot un dibuix del Campanar que va crear "quan tot just devia tenir nou o 10 anys". A la capital del Baix Camp, Toda hi va forjar la seva ànima aventurera i va fer amistat amb altres joves que amb el temps han acabat sent referents del territori, com l'abans esmentat Gaudí o el metge Josep Ribera.

La següent parada del viatge és a la Xina, on un Toda, de tan sols 21 anys, va fer de viceconsol tot aprenent idiomes i escrivint llibres i dietaris. "Se l'enviava sempre a llocs on hi hagués ports importants perquè el seu perfil era més aviat el d'un expert econòmic", ha indicat Massó. Allà, de fet, Toda ja va despatar-se com un tastaolletes, i és que va començar a col·leccionar monedes xineses, va escriure un llibre dedicat a la numismàtica del país en anglès i va recopilar una bona pila d'objectes per a la seu catàleg personal.

El Toda egiptòleg

Ja a Egipte, els seus coneixements li van servir per fer-se càrrec d'un projecte que el va dur a supervisar les tasques de buidatge de la primera tomba que va trobar-se intacta d'una mòmia al segle XIX. "En va fer fotografies i un detallat inventari", ha precisat el comissionat. Les estapes de la Sardenya, on va entrar en contacte amb la comunitat catalanoparlant de la zona, o el posterior retorn a la Península, on va arribar a ser consol i després un expert navilier, són també altres punts d'interès de la mostra.

Al segon vestíbul de l'exposició, el relat recupera els darrers anys de Toda. L'adquisició d'Escornalbou, l'any 1907, "per instal·lar-s'hi, perquè hi volia viure" precedeix el projecte de recuperació del Monestir de Poblet. "Era el seu somni de joventut, ja que creia que era la joia de la demarcació", ha exposat finalment Massó. "Volem donar a conèixer la vida i la feina de Toda, i de passada reivindicar-la perquè s'estimava molt la seva ciutat", ha reblat l'impulsor de la mostra. En 60 minuts, qui vulgui endinsar-se en els secrets del geni reusenc per conèixer el pas del segle XIX al XX, podrà fer-ho fins al proper gener i per 3 euros. "Ell deia que sí, que Reus, París i Londres, però que primer era Reus", ha conclòs Massó.

Escolta l'entrevista a Jaume Massó de LANOVA Ràdio:

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Eduard Toda Jaume Massó Museu de Reus Any Toda reusdigital
Eduard Toda Jaume Massó Museu de Reus Any Toda reusdigital
Eduard Toda Jaume Massó Museu de Reus Any Toda reusdigital
Eduard Toda Jaume Massó Museu de Reus Any Toda reusdigital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics