Ara fa tot just 25 anys el periodista Jordi Cervera es llançava a la piscina i es feia acompanyar del talent de l'artista Carles Amill per publicar la seva primera obra, 'Pintallavis', que editada per El Mèdol combinava els relats literaris del primer amb els dibuixos elaborats en format típic d'agenda pel segon durant un viatge a Nova York. "Els va fer amb pintallavis de diferents colors i textures i jo li vaig proposar, després d'entrevistar-lo per la secció de cultura del Reus Diari amb motiu d'haver guanyat el Premi Saló d'Artistes Plàstics Baix Camp, l'any 1990, i descobrir aquests treballs mentre tafanejàvem al seu estudi, si els podria acompanyar amb textos poètics", explicava un Cervera que admet haver-se iniciat "per casualitat" en la seva condició d'escriptor.
Sigui per casualitat o causalitat, aquest dimecres, 25 anys després de la concreció d'aquell experiment creatiu, Cervera ha presentat al Centre d'Art Cal Massó el nou projecte que editat per Arola rememora la seva relació amb Amill. Ho ha fet en un acte que, de pas, ha servit per resumir la seva trajectòria literària coincidint amb una d'aquelles xifres rodones que estimulen la mirada al passat.
'Amb regust de pintallavis' és un recull de dibuixos guardats al quadern de treball d'Amill que, gràcies a la col·laboració de la família, torna a ser acompanyat per textos destinats a ser també 'un cert homenatge' a una figura que forma part d'una generació artística reusenca "a reivindicar". La de la dècada dels vuitanta del segle passat, "irrepetible per la seva capacitat creativa", segons puntualitzava un Cervera que també va reclamar el paper jugat per El Mèdol en aquella època en l'àmbit local. "No se li ha fet justícia", comentava Cervera tot rememorant la cura en les edicions i la capacitat de risc al servei de les comarques tarragonines.
Acompanyat per l'exalcalde de Reus, Josep Abelló (presentador de 'Pintallavis' ara fa tot just 25 anys), i pel que va ser director literari d'El Mèdol, Josep Bargalló (herència d'uns temps en els quals es combinava el negoci amb la voluntat d'editar llibres difícils de vendre però amb intensitat creativa), Cervera reconeix que dues dècades i mitja han capgirat molt el panorama.
"Avui en dia seria molt complicat editar un llibre com 'Pintallavis' –afirmava- i que probablement si el portéssim a una editorial ens tirarien escales avall. El món editorial viu la paradoxa de què els llibres tenen ara menys tirada i vendes que fa 25 anys. Llavors una edició de 1.500 exemplars es podia anar exhaurint. Si ara un escriptor arriba a aquestes xifres, li fan un monument".
Cervera va tancar l’acte, després del discurs de l’actual alcalde, Carles Pellicer, amb la lectura de diversos poemes del llibre, que van recordar, entre somriures del públic, situacions que resumeixen el caràcter reusenc, com quan els nens escopien els pinyons de la coca amb cireres i després rebien més d’un cop per fer-ho. “Avui en dia ja no es podria fer, seria políticament incorrecte”, va comentar Cervera, acompanyat també en aquest acte pel director de serveis territorials de Cultura, Jordi Agràs.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics