Dijous, 18 d'Abril de 2024

Una exposició i un cicle de xerrades recordaran el 75 aniversari de la mort de Joan Montseny

Les activitats es realitzaran en col·laboració entre Carrutxa, el Centre de Lectura, el Museu i l’Arxiu

12 de Gener de 2017, per Isabel Martínez/ Redacció
  • Joan Montseny va morir el 12 de març de 1942

    Fotografia extreta del llibre 'Els Montseny Mañé, un laboratori d'idees', de Dolors Marín i Salvador Palomar

Una exposició i un cicle de xerrades recordaran el 75è aniversari de la mort del pedagog i activista Joan Montseny que es commemorarà el proper mes de març. Conegut pel seu pseudònim de Federico Urales, el reusenc va tenir “una notable influència en el moviment obrer de l’Estat espanyol i internacional” en paraules d’un dels seus principals estudiosos, Salvador Palomar, membre de Carrutxa.  Un motiu pel qual han impulsat una sèrie d’activitats “per dedicar-li atenció tal i com s’ha fet amb altres reusencs” i “apropar-nos a un Reus del progrés on bullien les idees”, ha explicat.

D’aquesta forma, Carrutxa conjuntament amb el Centre de Lectura, el Museu i l’Arxiu té previst realitzar una exposició que es podrà veure a la seu de la plaça de la Llibertat i on s’abordarà tant la peripècia biogràfica de Montseny com les accions d’aquest pedagog i activista. Una mostra que es completarà amb un cicle de xerrades on es tractarà tant la seva relació amb Reus, el procés de Montjuïc, l’experiència de l’escola nova unificada del 36 i la seva trajectòria com a publicista i editor de 'La Revista Blanca' i la 'Novela Ideal'. Una activitat, aquesta darrera, que Palomar ha equiparat al Facebook contemporani per la seva voluntat de connectar “amb el gran públic” de la seva època.

Joan Montseny i Carret (Reus, 1864- Salon pour Vergt, 1942) va posar en marxa la primera escola laica mixta a Reus juntament amb la seva companya Teresa Mañé (Soledad Gustavo). Una experiència que va finalitzar el 1896 arran de la seva detenció pel procés de Montjuïc, un arrest arbitrari en el qual, segons Palomar, hi va haver “una bona resposta de rebuig per part de la ciutat”. Exiliat amb posterioritat a Anglaterra s’instal·larà, més tard, a Barcelona tot i que “mai perd la connexió a la ciutat ni amb el territori”, en paraules de Palomar.  Editor i publicista de 'La Revista Blanca' i la 'Novela Ideal', Montseny serà el pare de la futura política Frederica Montseny, que es va convertir en la primera dona ministra europea. Dels dels anys 80, un carrer del barri Fortuny du el seu nom.

Presentació de les activitats del primer semestre de l'any

Carrutxa ha presentat el calendari d’activitats per al primer semestre del 2017, que s’enceta amb l’exposició ‘Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya’. Tindrà lloc entre el març i l’abril i comptarà amb activitats complementàries, com conferències o excursions per visitar construccions de pedra seca. Aquesta activitat s’ha organitzat en el marc de Reus com a Capital de la Cultura Catalana.

A l’abril, Carrutxa ha previst l’edició del llibre ‘Reus, del passat al present. La formació d’una ciutat’, d’Ezequiel i Josep M. Gort. Una altra activitat organitzada en relació amb Reus Capital de la Cultura Catalana és el segon simposi internacional sobre focs festius a la mediterrània, que se celebrarà els dies 26, 27 i 28 de maig, amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Reus i el Museu Etnològic de Barcelona.

Cultura de carrer

En una aposta per la cultura de carrer, Carrutxa col·labora en activitats festives com el tercer Ball d’hivern, que s’organitza conjuntament amb el grup de danses La Relliscada, de l’Aula de Sons de Reus, i el Cantaval, que té lloc el divendres de Carnaval, i compta amb la participació de la colla Folk i Ferro del Casal Despertaferro.

Com cada any, l’entitat té previst participar en la diada de Sant Jordi i col·laborar en les activitats del centre Cívic de Llevant i en la ‘Festa de l’Hort’, que impulsa l’Associació de Veïns d’Horts de Miró.

Centre de documentació

Durant el 2017, la Carrutxa continuarà amb la seva funció de centre de documentació, d’una banda responent tant consultes presencials com per mitjà de la xarxa, i d’una altra col·laborant en la documentació de l’exposició que prepara el Museu de Reus sobre el Ball de Diables al Baix Camp i al Priorat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics