Instal·lada a Barcelona fa una colla d'anys, la jove realitzadora cubana Vanessa Batista participarà a la 10a edició del Festival Interncional de cinema de Reus, el Memorimage, que se celebrarà entre els dies 3 i de 7 de novembre al Teatre Bartrina. Batista hi estrenarà el documental 'Els que es quedaren' (Filmsnomades), que es projectarà el dijous, 5 de novembre, a les 7 de la tarda. "Ja coneixia el festival i valoro especialment la passió que hi posa l'organització", assenyala. El seu treball se centra en l'empremta que la comunitat catalana ha deixat a l'illa. "Es van adaptar a la terra que els va acollir, sí, però també van voler mantenir les seves arrels i van promoure la llengua", explica.
Els vincles entre Cuba i Catalunya
'Els que es quedaren' comença amb el naixement, a Barcelona, del primer nebot de la directora. En aquest punt, Batista inicia un viatge al seu país en què troba la pista d'un viatge a la inversa, el de Francisco Carulla, que el 1927 va viatjar de l'illa a Catalunya i va filmar-hi la seva estada amb una càmera de 16mm. "És la gran troballa del projecte", diu la realitzadora de les pel·lícules de Carulla. "A més, hem trobat cartes de la família i l'hem pogut conèixer millor", apunta. Batista, per a qui el documental "també és una mica una road movie", ha volgut explicar què va moure els catalans a Cuba. "Molts hi van anar pensant-se que es farien rics, però no va ser així", exposa.
A conseqüència d'això, alguns van optar per tornar a la pàtria. D'altres no ho van poder, ja fos pels diners o per altres raons. "I el documental recupera la seva experiència, són els que es quedaren". Batista rescata diversos testimonis que evoquen els records dels anys en què, entre d'altres, els emigrants van redactar a Cuba "una constitució catalana provisional". "Ara també hi ha gran curiositat, entre els cubans, per saber què està passant a Catalunya amb el procés cap a la independència. En el meu últim viatge tothom em feia moltes preguntes del tema", revela.
Una experiència personal enriquidora
El documental parla dels catalans que van deixar la seva terra, però Batista també reflexiona sobre com aquests acullen els immigrants. "Jo ja sóc part de Catalunya. Potser sí que al principi sou més complicats, però un cop un català t'obre les portes de casa seva és per sempre", declara. És potser que per tot això la realitzadora pot oferir una visió única i diferent de les relacions entre els dos pobles. "He après molt de mi, dels vincles entre tots dos països i de les meves arrels", confessa. El projecte ha estat, per a ella, "una gran experiència", malgrat que d'entrada "no tenia gens clar que hi hagués d'aparèixer com un dels personatges principals" fins que va entendre que ella era l'element connector de tot plegat. "La història de Carulla i la meva pròpia experiència són el fil conductor del documental", diu.
Batista ha desenvolupat la seva trajectòria a l'audiovisual havent participat en documentals i curtmetratges de ficció. "Costa poder difondre un documental", lamenta. "No hi ha circuits de promoció sòlids i per això un festival com el Memorimage és important" perquè permet als realitzadors "poder donar a conèixer el que fem i tenir contacte amb el públic". La projecció del documental tindrà lloc a partir de les 7 de la tarda del 5 de novembre, al Batrina. "Serà molt especial poder-lo estrenar a Reus", subratlla.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics