Divendres, 19 d'Abril de 2024

Un intent de Museu Prim a Reus, el 1914

22 de Maig de 2014, per Jaume Massó Carballido
  • Inauguració de la placa a la casa natal de Prim

     

Com és prou sabut, l’any 1914 es va commemorar el primer centenari del naixement de Joan Prim i Prats. A Reus es van preparar, ja des dels primers mesos d’aquell any, diverses activitats per celebrar l’efemèride, que van ser coordinades per l’Ajuntament de la ciutat. En la sessió del dia 14 d’abril es va decidir crear una comissió oficial per organitzar degudament la commemoració, alhora que s’acordava sol·licitar al Govern central una subvenció econòmica. El 27 de maig es van reunir al Saló d’Actes de l’Ajuntament diversos representants dels principals centres culturals, esportius, polítics, recreatius, sindicals i econòmics de la ciutat, a més dels mitjans de premsa local, l’alcalde, uns quants regidors de la Comissió de Govern Municipal i el senyor Josep Puig i Gilabert. Hom acordà convocar una altra reunió per al 3 de juny, en la qual van participar també representants de l’estament militar i d’associacions benèfiques i els corresponsals de diaris de Barcelona i de Madrid.

Fou nomenada una comissió executiva, formada pels regidors de l’esmentada Comissió de Govern, pel coronel del Regiment de la plaça, per un representant de les entitats econòmiques locals, per un representant de les recreatives, per un representant de les polítiques, per un representant de la Creu Roja i de les entitats benèfiques, per un representant de les entitats culturals, per un representant de les esportives i per un altre de la premsa local. La comissió era presidida per l’alcalde de Reus, Ramon Jordana, i actuava de secretari l’esmentat Josep Puig. Va ser concedit des de Madrid un crèdit de cent mil (100.000) pessetes per contribuir a la celebració del centenari. Arran de l’esclat de la Primera Guerra Mundial, i d’altres circumstàncies del moment, la comissió executiva va proposar primer, el 14 de setembre, que les tres quartes parts d’aquesta quantitat econòmica fossin destinades a “obres” (sense especificar quines) en memòria i d’homenatge a Prim, però poc després, el 18 de setembre, l’Ajuntament va decidir que una part de les cent mil pessetes fos invertida en la construcció d’un edifici que s’havia de bastir davant de l’Estació Enològica i que s’havia d’anomenar 'Museo-Biblioteca Prim'.

No cal dir que aquest projecte no es va portar a terme i únicament es van fer uns quants actes festius, oficials i populars, el dia en què es complia el centenari, és a dir, el 6 de desembre de 1914, un dels quals fou el descobriment d’una placa commemorativa a la façana de la casa en què havia nascut Prim (l’espai és ocupat actualment pel Gaudí Centre). La placa col·locada el 1914 es conserva, per cert, als magatzems de l’Institut Municipal de Museus de Reus. A l’article d’Enric Aguadé Parés, 'El Excmo. Señor Don Juan Prim y Prats', Revista del Centro de Lectura, quarta època, núm. 134-135, agost-setembre de 1963, pàgs. 77-86, trobareu un interessant resum de les circumstàncies en què es va portar a terme la commemoració de 1914.

Vint anys més tard, el 14 d’abril de 1934, es va inaugurar el Museu Municipal Prim-Rull, a cal Rull (actual seu de l’Institut Municipal d’Acció Cultural). Val a dir que el nom oficial no significava que el Museu estigués dedicat a Prim, sinó que era una condició del notari Pere Rull, qui en el seu testament havia cedit l’edifici a l’Ajuntament, amb la intenció de lligar el seu cognom Rull amb el del general Prim i per acomodar d’alguna manera a la nova destinació de l’edifici les inicials del nom i cognom del cedent (P R) que figuren a la façana. De tota manera, en una de les sales del nou Museu es va instal·lar una vitrina que contenia diversos objectes relacionats amb Prim, inclosos els que el 1933 havia cedit expressament la Junta de Museus de Barcelona (vegeu la Revista del Centre de Lectura, tercera època, núm. 243-245, juliol-setembre de 1933, pàgs. 207-208, i el Butlletí dels Museus d’Art de Barcelona, núm. 29, octubre de 1933, pàg. 314).

Molts d’aquests objectes es va poder veure a l’exposició temporal 'Descobreix els tresors! 70 anys de museus a Reus', que l’any 2004 fou instal·lada a l’aleshores anomenat Museu d’Art i Història de Reus (plaça de la Llibertat, 13). Durant la guerra civil de 1936-1939, als objectes ja existents al Museu es va afegir l’espasa que el mateix general Prim havia lliurat a la ciutat el 14 d’octubre de 1860 i que normalment es guardava i exposava –com ara– a l’Ajuntament. Aquesta espasa i alguns dels altres objectes relacionats amb Prim es van veure afectats, el gener de 1938, per un dels bombardeigs de l’aviació feixista sobre Reus. La seva gorra de general, per exemple, va ser travessada per fragments de metralla; l’espasa, que s’havia trencat per la mateixa causa, fou restaurada –al taller de Pere Montaña– i reposada l’any següent al despatx d’Alcaldia.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics