Des del passat mes de setembre, més d'una trentena de mestres i professors d'educació infantil, primària i secundària han treballat online en el projecte 'Els castells a l'escola', sorgit d'un conveni entre l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE) de la Universitat Rovira i Virgili, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i la Biennal de Castells de Tarragona. Marta Badia, una de les coordinadores del grup de treball -juntament amb Josep Bargalló-, ha explicat a l'ACN que els resultats de la seva feina estaran penjats a la xarxa de manera que tothom hi pugui accedir. Així, qualsevol escola de l'àmbit del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya podrà utilitzar a l'aula el material presentat aquest dissabte.
Badia ha destacat com a resultat molt interessant el vocabulari essencial casteller anglès-català, que ha estat elaborat per un grup de professors del grup de treball i ha rebut la validació d'una doctora de la URV, és a dir, "té el reconeixement d'un expert en llengua anglesa". La coordinadora ha manifestat que és un material que a l'escola pot tenir molts usos, ja sigui per ajudar en visites al territori d'alumnes estrangers, per escriure en anglès sobre el món casteller a la revista del centre educatiu, o per moltes altres aplicacions.
De cara al curs vinent, Badia ha dit que al setembre tornaran a obrir el grup perquè s'hi puguin unir més docents, i ja ha apuntat algunes línies de treball que volen seguir, emmarcades en el projecte 'Els castells a l'escola'. D'una banda, la relació del fet casteller amb l'educació física, treballant aspectes com l'equilibri, la força, l'agilitat o la coordinació de moviments. I d'altra banda, estudiant el vessant més matemàtic o de la física del món dels castells.
'Escola i patrimoni immaterial de la humanitat'
La jornada d'aquest dissabte ha servit, a més de per difondre els primers resultats d''Els castells a l'escola', per donar a conèixer experiències pedagògiques relacionades amb altres elements declarats patrimoni immaterial de la humanitat per part de la UNESCO: la Patum de Berga, el Misteri d'Elx i el silbo gomero de les Illes Canàries. Segons Xavi González, director del Concurs de Castells, precisament aquesta ha estat una part molt "enriquidora", posant de manifest la "necessitat de vincular les declaracions de patrimoni immaterial de la humanitat amb l'escola".
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics