Diumenge, 24 de Novembre de 2024

Sexe amb robots?

11 de Març de 2022, per Jordi Cervera
  • Maurizio Balistreri

    Cedida

Malpaso acaba de publicar un llibre que pot ser polèmic però que per damunt de tot resulta revelador, interessant i que convida a explorar idees i plantejaments i a repensar-nos com a espècie i a valorar un seguit de possibilitats que tenen molt a veure amb conceptes com plaer, ètica, moral o legalitat.
 
L'autor és Maurizio Balistreri (Roma, 1970). És membre del departament de Filosofia i Ciència de l'Educació de la Universitat de Torí i és un dels experts més importants en post-humanisme i, sobretot, en les relacions que s'estableixen entre homes i màquines i les influències i sinergies que es poden generar entre uns i altres.
 
En aquest cas el títol ja resulta prou revelador, Sex Robot i tot i que podria ser ben bé una distòpia futurista o una novel·la de ciència ficció, no ho és pas. Basant-se en l'accelerat desenvolupament científic i tecnològic que viu la nostra societat i que corre molt més ràpid que les modificacions ètiques i legals, Balistreri planteja la possibilitat gens remota de tenir sexe habitual amb robots.
 
De fet,encara que no estiguin a l'abast de tothom ni sigui un tema especialment popular que arribi a la societat en general, els robots sexuals, encara molt primaris i poc sofisticats però en procés imparable de millora, ja són una realitat. Són màquines dissenyades per satisfer les necessitats sexuals dels humans i que, de fet ja existeixen i, a més, es van perfeccionant dia a dia.
 
Partint d'aquesta realitat, el filòsof italià s'avança al temps i planteja un seguit de preguntes i de realitats que poden posar en estat de xoc les lleis i la moral i que, si no s'han resols prèviament de manera mínimament satisfactòria poden acabar provocant xocs importants entre l'avenç imparable de la tecnologia i els plantejaments religiosos, ètics, morals i legals.
 
Ja sabem per experiència que les lleis van sempre a remolc dels fets i que, per mil i una raons, no sempre són tot el sòlides i efectives que caldria, però és cert que als països desenvolupats hi ha lleis que, com a mínim, aspiren a regular temes com el sexe amb menors, les violacions i els actes sexuals que poden tenir la qualificació de delictius o al marge de la societat. Però, què passaria si aquests actes es fan amb un robot. Posem un cas extrem. Quan el tema del sexe amb màquines arribi a estar més normalitzat, es podria encarregar un robot amb aparença de menor d'edat per mantenir-hi relacions sexuals?  Seria delicte? Es podria consentir? Prevaldria el discurs que defensés que fer-ho amb un robot evitaria que es fes amb humans o, per contra, seria com obrir el món a tot un ventall de perversions?
 
Maurizio Balistreri fa un fantàstic i erudit exercici d'anticipació i obre la capsa dels trons a l'hora de plantejar un gran nombre de possibilitats que pot plantejar el sexe amb màquines i, és clar, totes les derivades que per força hauran de provocar canvis legals i també un profund i gens innocu  debat social que no serà gens complaent. També planteja com aquests nous escenaris poden arribar a  modificar la nostra conducta social, entenent que tenir a plena disposició un robot sexual podria alterar la concepció de lligar, de les relacions personals, de les familiars i un llarg etcètera que es produiria quan aqueta nova lògica del plaer xoqués frontalment amb la societat tradicional.
 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics