Dijous, 31 d'Octubre de 2024

Xavier Amorós, el nostre referent ciutadà

21 de Juliol de 2022, per Lluís Miquel Pérez
Colpit encara pel traspàs d'en Xavier Amorós m'enfronto a l'ordinador per tal de filar la meva experiència d'admiració i amistat.

En primer lloc, com no podria ser d'altra manera, recordo els seus anys de president del Centre de Lectura, on va haver d'afrontar moments difícil com les de la detenció de diversos socis acusats per la llei antiterrorista. També cal ressaltar el seu impuls a l'activitat cultural de l'entitat, que no era altra que la continuació de la seva incommensurable tasca promotora en les dècades anteriors en què involucrà generacions de joves ansiosos de col·laborar amb ell, sigui fent teatre o confegint una de les èpoques més esplendoroses de la Revista del Centre. Tots el teníem com a referent, el consideràvem com el que era, un mestre.

Al Xavier se'l reconeix com una persona de lletres, principalment per la seva poesia realista, per la seva capacitat memorialista, per ser un cronista de la nostra societat en temps que no per ser obscurs, no s'han de deixar de recordar, d'aquí la seva obra, encertadament editada en gairebé la seva totalitat en la seva col·lecció d'obra completa.

No reiteraré aquí per falta d'espai el conjunt de reconeixements en l'àmbit cultural, reusenc o nacional, de tots són coneguts i totes ells més que merescuts.

Voldria incloure unes frases d'experiències emotives, de caràcter personal, en una altra faceta de la seva trajectòria, la de l'activisme polític, des de la trinxera cultural, des de la intel·lectualitat, en defensa dels valors democràtics, de les llibertats del nostre país i sobre tota de la cultura i la llengua pròpia. També des de les institucions, el nostre Ajuntament, del que va ser regidor i, més tardanament com a senador.

Vaig compartir alguns anys amb ell, com a diputat. En Xavier va ser eficaç com a legislador i concretament per la feina que va fer perquè el Ministeri de Cultura, en temps del ministre Solé Tura, decidís de rehabilitar una joia de la cultura, de l'escena reusenca com és el Teatre Bartrina.

A Madrid va ser feliç, se'l veia feliç, compartia tasques polítiques amb en Jordi Maragall, amb en Barral, amb l'esmentat Solé Tura, amb el recordat Ernest Lluch i amb tots ells també en Joan Reventós. Quina colla, eren temps diferents i, ben segur millors. Tenia el privilegi de ser convidat per ell a les seves tertúlies després de sopar. Quin privilegi poder si mes no escoltar, totes aquestes personalitats, compartir el seu bagatge intel·lectual i la seva visió política.

De moltes altres seves facetes podria parlar, per exemple, la professional la de botiguer, amb qui altres professionals del comerç com l'amic Tomàs Barberà, funda la Unió de Botiguers, una de les pioneres del sector a Catalunya.

Home de lletres, poeta, activista cultural, lluitador antifranquista, polític i botiguer. Una persona oberta, entusiasta, sempre disposada a ajudar a tirar endavant iniciatives i, pel damunt de tot un referent per a molts nosaltres, mestre, amic, company, enamorat del Centre de Lectura, que va presidir i del que era soci d'honor. L'honor és nostre haver pogut compartir un bocí de la nostra vida amb tu, estimat Xavier.

Lluís Miquel Pérez és president del Centre de Lectura.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

La rateta  25 de Juliol de 2022

Ratolinet Pérez:

Soc el primer de sentir la pèrdua del poeta. Però cal que tutti quanti faci el seu minut de glòria sabent que el traspassat ja no els pot llegir? Que voleu, que busqueu? Sortir al diari? Doncs apa. Ja heu sortit.