Dilluns, 15 de Juliol de 2024

Els excessos a taula per Nadal

26 de Desembre de 2022, per Rosa Baró
  • Dinar o sopar de Nadal

    Arxiu ND

Reflexionem un moment. Què representa per a vosaltres, el Nadal? Quines emocions us desperta? Què acostumeu a fer, durant les festes? L’alimentació és una de les prioritats del vostre Nadal? Quin o quins plats són especials, per a vosaltres? I després de Nadal, que fareu? Us ha afectat, el Nadal d'anys anteriors? Heu iniciat després un període de restricció o compensació?

D'un extrem a l'altre



Segur que us sona el terme compensar, i de fet sovint l’utilitzem amb molta alegria. Si seguim l’idea de compensar, passem del blanc al negre, ens pensem que ja ho hem arreglat i no ens fixem en el punt mig; cosa que ens pot conduir a fer les coses el doble de malament.

Per exemple, i en el cas de l’alimentació, quan en un dinar o durant una certa temporada ens passem de la ratlla menjant i després “compensem”. Primer mengem en excés i, després, mengem amb dèficits o deixem de menjar, un fet que no ens ajuda gens ni mica.

Sentit comú



Posem-hi més sentit comú, que els extrems no són bons. Un exemple on veurem aquest fet de la compensació i el perquè no obtindrem un resultat satisfactori és quan, posem per cas, en un dinar de festa, hem comès grans excessos, arribem al sopar i fem un iogurt o un bol de fruita o de cereals i anem a dormir. Doncs és molt probable que, en llevar-nos l'endemà amb molta gana, ens tornem a excedir en els següents àpats. 

Per no parlar, en aquest sentit, del corresponent dèficit nutricional. I no seria millor fer les coses bé? Podem gaudir en el dia a dia a la taula i cuidar la salut. Només cal partir d'un patró d'alimentació adequat i adaptar-lo a les nostres necessitats i costums. És un error donar per fet que, per celebrar alguna cosa, cal excedir-se.

Els excessos es paguen, més tard o més d'hora, però pel normal sempre es paguen. La clau no està en els dies de celebració en concret (que al cap i a la fi es repeteixen cada any). La clau es troba en el dia a dia, incloses les celebracions. Si no som regulars, el més probable és que en el nostra patró hi hagi alguna conseqüència no desitjada, començant per la de l'excés de pes, el colesterol, el sucre, o l'àcid úric.

La combinació guanyadora per festes és planificar: Alimentació + Exercici físic + Descans.

Rosa Baró Vilà és dietista-nutricionista comunitària al CAP Muralles de Tarragona.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges