Dilluns, 12 d'Agost de 2024

El mèrit de Reus Energia

"La iniciativa és coherent amb la tendència que s’observa a Europa, de reduir el pes de les grans centrals productores d’energia i apostar per la generació elèctrica de proximitat"

28 de Desembre de 2023, per Francesc Domènech
  • Instal·lació de plaques fotovoltqiques en un edifici

    Reus.cat

És molt interessant observar com va evolucionant el projecte Reus Energia, l’empresa municipal creada per generar i distribuir electricitat. És un projecte relativament recent, que els fons europeus han permès accelerar, de manera que l’Ajuntament ja estudia com créixer, i parla de donar servei a l’àmbit privat i a altres municipis, pensant en l’àmbit metropolità.
 
A grans trets, Reus Energia va néixer per subministrar electricitat als equipaments i espais municipals i a l’enllumenat públic. S’ha calculat que el subministrament que cal per cobrir aquesta necessitat és d’entre 7 i 8 megawatts de potència instal·lats. I expliquen que, amb els projectes d’instal·lació de plaques solars ja en marxa i els projectats, aquesta quantitat d’energia pot quedar coberta, d’aquí que es plantegin escenaris de creixement.
 
De fet, actuar en l’àmbit privat ja es preveia en un principi. L’impuls de la comunitat energètica del polígon AgroReus o les del barri Gaudí en són l’exemple. Si ampliem la mirada més enllà d’aquests projectes concrets, la iniciativa és coherent amb la tendència que s’observa a Europa, de reduir el pes de les grans centrals productores d’energia i apostar per la generació elèctrica de proximitat.
 
El debat és intens, com ha de ser quan el que es planteja és un canvi de model i hi entren en joc molts interessos. Necessitem energia, i la crisi dels subministraments que va generar l’inici de la guerra a Ucraïna va mostrar la debilitat del sistema. Volem energia, i la volem neta, però no volem que les línies de molt alta tensió que estan pensades per conduir l’electricitat que generen els grans parcs eòlics aragonesos cap a Barcelona passin per aquest territori, ja molt castigat per les línies que transporten l’energia que es produeix a Ascó i Vandellòs. Tot el Camp de Tarragona i comarques del voltant senten la pressió de projectes de grans jardins solars i parcs eòlics, que obeeixen més a la idea de grans centrals generadores que no pas a la filosofia de la generació d’energia de proximitat. La universitat lidera el projecte de la Vall de l’Hidrogen, una sèrie de projectes que han de permetre la generació d’energia neta a partir de l’electròlisi de l’hidrogen... Tot suma en l’objectiu de generar energia de proximitat, que voldrà dir moltes plaques solars a les teulades, però també molins de vent que subministrin directament les empreses que hi ha als polígons industrials.
 
El debat té moltes cares: l’econòmica, la tècnica, l’ambiental... Ningú sap cap a on conduirà, però està clar que el mercat energètic està canviant. El gran mèrit de Reus Energia és que ha fet que la ciutat aporti alguna cosa a aquest debat. No tothom ho pot dir. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges