A Reus encara no ha arribat amb força i esperem amb atenció com evoluciona la cosa. De moment el Brunch està fent "maleses" a la capital de Catalunya.
Ple de locals que segueixen la moda anglosaxona, amb empreses al darrere que han detectat que el concepte Brunch fa moure el calaix, per tot Barcelona i cada vegada a més llocs de Catalunya trobem establiments que s'han aficionat a aquesta tendència.
A part dels turistes, la gent més jove d'aquí, la que ha tingut menys contacte amb el món d'abans, el de sempre; la que la seva font d'alimentació són les xarxes socials i els mòbils, són el caldo de cultiu perfecte per introduir aquest concepte i que entri finet finet com una bassa d'oli.
Però el Brunch no és només una proposta gastronòmica. És un model de negoci i d'economia que xoca amb el del producte de proximitat, la vida als barris i als pobles, i l'economia circular que respecta tot el procés de principi a fi (des del pagès, i tots els intermediaris fins a arribar el plat a taula). I no només amb això, xoca amb un vocabulari ric i una manera de fer que es podria anar perdent.
Esmorzar de forquilla, esmorzar-dinar, berenar-sopar, ressopó, cap i pota amb samfaina, cansalada amb seques, arengada amb fesols, calamarsons, galtes de vedella, etc. són tots conceptes d'aquí i de sempre on es reflecteix el millor de la cuina tradicional catalana, que podrien deixar lloc a propostes basades amb alvocat, ous benedictins, bols de tota mena...
Sembla que el tema està calent als Mitjans i a les xarxes des de fa temps. Se n'han fet ressò informatius de TV3, programes com l'APM entre altres. I molts posts que en parlen han aixecat rebombori. Un dels últims, el discurs que va fer en ple Mercat de Reus, el Xavier Pàmies Sistaré del Forn Sistaré. "Branch o Brunch, i una merda!, així començava. Però si ha fet tant de rebombori és perquè toca coses molt nostres, de la tradició, de la manera com parlem, com consumim, el respecte pel territori i per les persones que treballen la terra, etc.
Potser per això ha arribat a més de 285.000 reproduccions en uns dies, més de 14.000 m'agrades, 577 comparticions, i més de 1700 respostes a l'enquesta sobre Brunch si o Brunch no. El resultat ha estat avassallador en contra del brunch amb un 95%.
I una cosa molt important pel benestar de l'ànima personal i del país, més enllà del tipus de menjar que es dona a uns llocs o altres. Gairebé segur que l'ambient i el gaudi que s'arriba a generar en un esmorzar de forquilla en grup, aquest compartir, riure, dir animalades, etc. mai s'arribarà a donar en un establiment de brunch.
La controvèrsia està servida perquè, també és cert que hi ha establiments que serveixen brunch que miren de fer les coses bé, amb producte de qualitat i proximitat, i realment al mercat hi ha lloc per tot, però seria una llàstima que en benefici de les modes perdéssim les arrels i tot allò que ens fa ser com som, perquè com deia aquell, "qui perd els orígens perd la identitat".
Ver esta publicación en Instagram
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics