Desenes de persones s'han adreçat a l'Oficina d'Atenció Ciutadana, en els darrers dies, des de la publicació de la nova ordenança de civisme de Reus que contempla, entre d'altres mesures, la prohibició del burca i el nicab als espais públics. Es tracta, principalment, de dones musulmanes que se senten "atacades per una ordenança que atempta contra la llibertat de les persones i la llibertat religiosa", tal i com ha declarat Bouchra Boubnina aquest migdia, a les portes de l'Ajuntament, on ella i una companya acabaven d'interposar una reclamació contra l'ordenança.
"Estem en contra de l'ordenança en conjunt, sobretot pel que fa al tema del nicab, perquè toca el dret humà", ha afegit Boubnina. Al fil de la qüestió, les dues dones entenen que "cadascú vesteix com vol mentre no faci mal a la ciutadania" i desitgen que l'ordenança no s'acabi aplicant, tal i com va passar en el cas de Lleida, en què el Tribunal Suprem va tombar la decisió perquè regular sobre la llibertat religiosa no és competència municipal sinó de les corts generals.
'Fomenta actituds xenòfobes'
Sobre la prohibició del burca i el nicab també s'hi ha referit la CUP. El seu regidor, David Vidal, ha informat que l'OAC "ja ha rebut un centenar de denúncies de dones musulmanes que diuen que la llei atempta contra la llibertat religiosa". Si no es vol discriminar, tal i com argumenta l'ordenança, aquesta "no hauria de parlar de burca i sí parlar d'altres conceptes que es poden referir al mateix, com anar tapat", ha afegit Vidal. És per això que el regidor de l'esquerra independentista considera que quan es fa una al·lusió directa al burca "és perquè hi ha una intencionalitat política al darrere, que pretenen que es tradueixi amb un nombre de vots i això fomentarà les actituds xenòfobes i racistes".
Vidal també ha recordat que en el seu dia el Suprem ja va fallar contra la prohibició del burca a Lleida i ha apuntat que la mesura està provocant una situació d'acció-reacció: "Si només hi havia un col·lectiu de cinc o sis persones que podien utilitzar aquesta indumentària, ara passarem a pràcticament una cinquantena". Per tant, ha resolt Vidal, "passarem d'un fet que es podria haver resolt per mitjà de la mediació i la integració, a un fet que acaba per la imposició i que es pot girar en contra". En el sentit que, amb la nova ordenança, es poden "fomentar" les faccions més dures de l'aplicació de la religió islàmica en la societat i "serà un problema que acabarem pagant tots".
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics