Diumenge, 03 de Novembre de 2024

Filar prim amb Prim

18 de Desembre de 2014, per Ramon Rovira

L'avui rei Felip VI quan encara era príncep va explicar, durant un dinar amb un grapat de gironins, que quan arribés al tron, se l'hauria de guanyar. El seu pare, Joan Carles I, es va apuntar a l'esperit de la transició i malgrat el depriment final del seu regnat, va anar tirant fins a la inevitable abdicació. El nou monarca ara per ara no s'enfronta a cap canvi de règim, però els obstacles també són notables. Un dels més importants és com gestionar la desafecció de Catalunya respecte de l'Estat espanyol. Probablement per això la seva primera visita com a rei va ser a Girona, on el tant per cent dels del morro fort és més alt, i després les reiterades vingudes a Barcelona sigui per l'aniversari d'un cotxe o per un acte solemne.

La combinació d'un llenguatge prudent trufat d'apel·lacions al diàleg i un esforç evident per utilitzar el català en els discursos no té res a veure amb la percepció que va deixar el seu pare quan es va esplaiar sobre els “galgos y podencos” d'infausta memòria i nefastes conseqüències. Però qui gestiona la ploma reial al Palau de la Zarzuela encara haurà de filar més prim quan escrigui sobre Catalunya. Durant l'acte al Foment del Treball, el rei Felip va fer una referència al general Juan Prim, com a símbol del rebregat seny català.

La biografia de l'il·lustre fill de Reus és plena de clarobscurs tant en l'àmbit militar com en el polític. Però sobretot està farcida de rauxa furiosa que lliga conspiracions amb contubernis i pronunciaments. Mes enllà del caixa o faixa que ja rebel·lava el caràcter resolutiu del personatge, Prim és el governador militar que va ordenar el bombardeig de Barcelona per reprimir la revolta coneguda com la Jamaicana el 1843 i va ser l'artífex de les massacres a les colònies espanyoles al nord d'Àfrica i Amèrica. És cert que va encapçalar un projecte per catalanitzar, modernitzar i regenerar l'Estat, però també que va acabar abatut a trets al carrer del Turco de Madrid. No hi havia cap il·lustre més adequat per exemplificar l'intent de refer els ponts entre Catalunya i Espanya?

Ramon Rovira és periodista.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (4)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Macià Junqueres Vidal  19 de Desembre de 2014

Periodista de pandereta

Haig d'aguantar el riure.

Miri...l'única cosa certa es que el General li hagues clavat una bona puntada de peu al Rei Felip ...perque en Prim "mai mai mai " volia que tornes el Borbó a Espanya.I el President de la Generalitat ,estic segur que es va mossegar la llengua.

Els fet de que un periodista amb la seva ocupacio faci aquestos articles de periodista de panderata i butifarra, es lamentable.

Per tot lo demés faci un café amb aquest Redondo, que sembla que te les natges pelades de recorre arxius.

A Benito Perez Galdós li pagaven per paraula escrita,per aixo va allagar "Los Episodios Nacionales". A voste també li paguen aixi? entendria aixi... alló d'escriure per escriure.

Misi  19 de Desembre de 2014

Filar Prim

Tu sí que hauries de filar prim Rovira !!!. En Prim NO va bombardejar Barcelona. Sembles el Portabella d'ERC dient rucades...

Pere Cuenca  19 de Desembre de 2014

FLIPO

Sr. Rovira: Molt molt fluix el seu article. Prejudicis i manifestacions sense fonament. No era la Jamaicana, sinó la Jamancia (una mena de retribució salarial). No entenc com Reus Digital permet aquest nivell tan baix...

Alfredo Redondo  19 de Desembre de 2014

Aportacions

Senyor Rovira, només m'agradaria aportar una mica de llum a les seves explicacions, sobretot a la segona part del seu escrit:

1. Prim no va ordenar ni bombardejar Barcelona al 1843, fou el seu cap superior i Capità General de Catalunya, Laureano Sanz y Soto de Alfeirán, qui bombardejar la ciutat de Barcelona que en aquells moments no tenia la dimensió que té actualment ja que Gràcia, San, Clot, Sant Andreu....no estaven incloses dins de la ciuta comtal. Prim es trobava per terres gironines perseguint a Narcís Ametller (en aquest mateix diari, em vaig publicar un resum del que serà un article més extens que sortirà properament i on intento aclarir i aportar noves dades sobre els fets de La Jamància)
2. La situació a l'Àfrica va ser fruit d'un conflicte generat per distreure a la població civil dels anys 1859 i 1860 degut a la mala situació econòmica del moment. Es va buscar una excusa per proclamar la guerra a l'Imperi del Marroc: ampliar els limits fronterers del presidi de Ceuta. Va ser el conflicte que posar al General Prim en el seu punt més àlgid de popularitat.
3. Em podria dir quina és la massacre a Amèrica? Serà el famós Codi Negre?
4. Prim com a català, defensava els interessos catalans a Madrid, i com a espanyol, defensava els interessos d'Espanya a l'estranger. Sabia vostè que el rei escollit per ell, Amadeu I de Saboia era descendent de l'arxiduc Carles, aquell a qui els catalans volien com a rei durant la Guerra de Successió?

Gràcies per la seva atenció

Alfredo