Costaria trobar en el calendari un sol dia a l'any que desperti tanta unanimitat com Sant Jordi. La diada del llibre i la rosa s'ha convertit en l'excusa perfecta per sortir al carrer, remenar llibres, comprar-ne i escollir una o més roses. Això han estat fent les centenars de persones que s'han apropat a la plaça del Mercadal de Reus, en un dia radiant i que ha afavorit el bon ritme de vendes.
Com sempre, les entitats i partits polítics s'han disposat pels voltants de la plaça i les llibreries ocupen l'espai central. Unes llibreries que dipositen la seva confiança en una jornada que els suposa una part important de les vendes anuals, ja sigui gràcies a la tirada dels autors locals o dels supervendes més mediàtics.
Qui hagi estat rere una parada qualsevol Sant Jordi ja ho sap: els matins del 23 d’abril regnen la canalla de les escoles que tafanegen i els curiosos que remenen i que, poc a poc, comencen a comprar llibres i roses. Tothom saluda als coneguts i s’atura ara aquí, després uns metres més enllà. Sembla com si el dia fos etern i hagi temps per a mil converses. Seguint aquest guió tàcit, Sant Jordi ha tornat a complir expectatives. Les llibreries comentaven a mig matí que la venda funcionava i que els autors locals tenien una bona sortida malgrat la profusió de títols.
Alguns instituts durant el matí han participat també en les accions organitzades per Carrutxa que dinamitzava a la plaça del Castell l’exposició Reus, una ciutat de romanços que ha produït la Biblioteca Xavier Amorós.
Recepció de l'alcalde amb els autors locals
Pel que fa als autors locals, una quarantena del centenar d’escriptors de Reus que han publicat des del passat Sant Jordi han participat aquest migdia en la tradicional recepció que l’ajuntament dispensa cada any. En el seu parlament, l’alcalde, Carles Pellicer, ha comentat la bona marxa de la Diada i ha mostrat el seu orgull perquè la plaça del Mercadal –“on passa tot a Reus” ha dit- bullís de participació ciutadana.
D’acord amb la preferència del batlle per les figures il·lustres nascudes a la ciutat, Pellicer ha recordat als assistents que el 2016 se celebrarà l’Any Eduard Toda, escriptor, diplomàtic i primer arqueòleg català. Un reusenc que ha definit com a veritable “Indiana Jones del segle XIX”. Després de brindar amb vermut de Reus, l’alcalde i els regidors assistents s’han realitzat una foto de família amb els autors al saló de plens.
Per la tarda, la plaça s’ha omplert de gom a gom. A partir de les 6 de la tarda, els autors locals han signat llibres a la parada oficial de l’ajuntament. La sala de la plaça del Castell ha tornat a ser seu de lectures de textos de Cels Gomis del qual enguany se celebra el centenari de la seva mort, de Teresa Mañé, de la qual enguany es compleixen 150 anys del seu naixement a Cubelles i d’Ovidi Montllor, que va morir ara fa 20 anys.
Manifestació de l'Esquerra Independentista
Durant la tarda, diversos membres de la CUP i de l'Esquerra Independentista s'han manifestat a la plaça del Mercadal contra l'ordenança de Civisme.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics