Dissabte, 20 d'Abril de 2024

El perfil dels detinguts en l'operació ‘Curatio-Cirurgia’

28 d'Abril de 2015, per Joan Marc Salvat
  • Un vehicle de la Guàrdia Civil, aparcat a la plaça del Mercadal de Reus

    Fabián Acidres

  • ACN

  • Joan Maria Benet (dreta), en una imatge d'arxiu

    ACN

  • Enric Agustí, en una declaració prèvia als Jutjats de Reus

    ACN

  • Lluís Nualart, en una declaració prèvia als Jutjats

    Reusdigital

  • José Augusto García Navarro, en una imatge d'arxiu

    Cedida

  • Miquel Àngel Puig, director d'Activa Mutuas

    www.empresaaldia.com

1. Teresa Gomis

És la primera tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Reus, des de la ruptura del pacte de govern amb el PP a la ciutat. Durant els tres anys anteriors, Gomis havia estat la segona tinenta d’alcalde de Pellicer. Amb l’entrada de CiU al govern el 2011, Gomis es converteix en la màxima responsable en matèria sanitària a la ciutat: com a consellera delegada del Grup Salut. És el càrrec polític de més nivell a l’Hospital de Sant Joan de Reus així com del conjunt de polítiques en l’àmbit de la salut, només per sota de la presidència que ostenta l'alcalde, Carles Pellicer, que també és parlamentari, i per tant, és aforat.

Tot i que el cas es troba sota secret de sumari, la detenció de Gomis tindria a veure amb la contractació realitzada pel Grup Salut i Sagessa durant les seves funcions. Gomis acumula una imputació prèvia, en el marc del cas Shirota –peça separada d’Innova– i pel qual ja va declarar al jutjat d’instrucció número 3 de Reus. Aquest segon afer veu indicis delictius en la liquidació de l’empresa el passat 2012.

2. Joan Maria Benet

Fou nomenat, temporalment, director general de l’empresa Sagessa el passat febrer el 2013. Com en el cas de Gomis, no han transcendit encara els motius de la detenció, però Benet també es trobava imputat anteriorment per una de les branques judicials d’Innova, la que investiga els contractes d'Ambulàncies Baix Ebre amb Innova. El jutge del cas, Diego Álvarez de Juan, va imputar Benet, Lluís Nualart i Enric Agustí (tots ells exdirectius de Sagessa) per presumptes delictes de prevaricació i malversació de cabals públics. 

3. Enric Agustí

Ex director general de Sagessa, Agustí també es troba imputat -com Benet i Lluís Nualart- per presumptes delictes de prevaricació i malversació de cabals públics, en el marc de la peça separada número 7 d’Innova, relativa a la relació de factures i encàrrecs entre Ambulàncies Baix Ebre i l’Institut Català de la Salut. El fil conductor d’aquesta relació era, segons el jutge d’Innova, el mateix hòlding municipal reusenc que dóna nom al macro cas.

4. Lluís Nualart

Anterior director de l’Hospital Sant Joan de Reus i exmembre adjunt a la presidència de Sagessa, Nualart va abandonar aquest darrer càrrec el passat març del 2012 (una renúncia que va fer efectiva a través d’una carta als treballadors). Precisament, la renúncia de Nualart fruit d’una reestructuració interna a l’empresa, va portar José Augusto García Navarro (també detingut aquest dimarts) a assumir la direcció del Grup Salut.

Amb el seu adéu, Nualart posava fi a trenta-dos anys a l’empresa sanitària. De la mateixa manera que Agustí, Nualart es troba imputat per la branca del cas Innova que estudia la facturació entre Ambulàncies Baix Ebre i Sagessa (facturació que tant Agustí com Nualart van reconèixer que es feia a dit).

5. José Augusto García Navarro

Exdirector general de Sagessa i de l’Hospital de Reus, García Navarro és metge especialista en geriatria i des del 1997 estava vinculat al grup sanitari. Al Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), García Navarro era coordinador de la comissió sociosanitària des del 2005. Com informa la mateixa pàgina de Sagessa, des del 2004 representava el CSC davant l’administració sanitària amb relació al Pla Director Sociosanitari i és membre de la Comissió Tècnica Sociosanitària del CatSalut. Ha format part de la negociació col·lectiva del VII Conveni de la XHUP i dels centres d´atenció primària concertats i del Conveni col·lectiu dels centres sociosanitaris i/o de salut mental de Catalunya, amb activitat concertada amb el Servei Català de la Salut de la XHUP.

6. Miquel Àngel Puig Tàrrech

És el director gerent d’Activa Mutuas, empresa resultant de la fusió de les històriques mútues Reddis (Reus) i MATT (Tarragona). Davant la importància de les dues mútues es va optar per repartir les seus social i administrativa a les dues ciutats. Així, la seu social d’Activa Mutuas es troba al carrer Pin i Soler de Tarragona –on s’ha realitzat l’escorcoll i detenció de Puig– i la seu administrativa a Reus, a la zona del Tecnoparc. 

Fonts properes al cas han indicat a aquest mitjà que la policia judicial únicament ha demanat factures de la mútua amb Sagessa i consideren que la implicació de Puig en l’afer és “purament circumstancial”. L’empresari, fill de la Selva del Camp, està ben considerat en el sector de les mútues i té connexions en l’òrbita convergent. 

7. Luis Márquez Álvarez 

Propietari de l’empresa Traider S.L, dedicada a fer pròtesis, Márquez Álvarez és el sisè detingut de l’operació ‘Curatio-Cirurgia’ endegada per la Guàrdia Civil a instàncies del jutge d’Innova. La seva detenció, apunten diverses fonts, tindria a veure amb la vinculació de Traider i Activa Mutuas.

8 i 9. Carles Abelló i Antoni Foz

Carles Abelló és el director econòmic i financer de Sagessa. De la seva banda, Antoni Foz és el director de logística del grup.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics