L'Hospital de Sant Joan ha hagut de reoperar un mínim de 20 pacients als quals se'ls va implantar una de les pròtèsis caducades de l'empresa reusenca Traiber. Segons informa El País, la investigació sanitària en marxa sobre aquest cas, que va desembocar en la gran operació policial de fa deu dies, calcula un total de 1.700 historials clínics per revisar. A hores d'ara, ja s'haurien passat consulta a 250 afectats. A més, el rotatiu estatal també desvetlla que van ser els propis treballaddors de l'empresa els que van denunciar el cas a l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris i recull declaracions d'alguns que mantenen l'anonimat: "els responsables de l'empresa havien creuat els límmits ètics i legals", asseguren.
El País descriu com l'empresa vivia moments econòmics complicats en 2013, amb un descens anual del 10% de facturació, i fins i tot, va deixar de pagar les nòmines als treballadors. A aquesta situació es va afegir el fet que amb l'arribada d'un nou cap de traumatologia a l'Hospital de Sant Joan, Alfredo Rodríguez, Traiber va deixar de suministrar les protèsis al centre hospitalari perquè aquest professional considerava qu els materials no complien uns mínims de qualitat. Davant aquesta situació, segons expliquen els exempleats, es va deixar de fàbricar productes amb components punters, es va començar a comprar de forma més barata, es van reutilitzar mostres no destinaddes als pacients, i finalment, es va vendre peces caducades amb els precintes alterats.
Els treballadors van denunciar aquesta situació a l'AEMPS, el passat mes d'octubre, que va derivar el cas a la Inspecció Sanitària de la Generalitat de Catalunya. En pocs dies, l'ens autonòmic va llençar l'alarma sanitària i va posar els fets en coneixement de la Fiscalia, que els va acabar emportant al jutjat número 3 de Reus, comandat pel jutge d'Innova, Diego Álvarez de Juan. El País explica que els investigadors van trobar punts en comú entre les pròtesis i el cas de presumpte corrupció sanitària de Reus, en trobar que la majoria dels contractes s'havien adjudicat a dit i que el 2007 s'hauria produït un desfalc de 2,4 milions d'euros: l'Hospital va declarar a Hisenda haver pagat 2,9 milions d'euros, mentre que l'empresa només va admetre 518.000 euros.
A la vegada, el jutge sospita que es van produir maniobres polítiques del president de Traiber, Luis Márquez, per tal de recuperar els contractes que en un prinicipi havia perdut amb l'arribada del nou cap de traumatologia. Les pressions, que haurien tingut èxit, s'haurien produït cap a alts càrrecs municipals, entre els quals, la primera tinent d'alcalde, Teresa Gomis, detinguda en la macrooperació policial. Diego Álvarez de Juan indica, en l'auto de liberació de Gomis, que els fets són "especialment greus" perquè els responsables de l'Hospital de Sant Joan coneixien els problemes de les pròtesis.
El propi exdirector de Sagessa, Joan Benet, va admetre que després de les reticències per recuperar el suministrament de les pròtesis de Traiber, va consultar amb d'altres doctors, que li van confirmar la mala qualitat de les mateixes. No obstant, ell mateix i Teresa Gomis es van reunir, a prinicpis de 2013, amb Márquez, qui hauria exigit una solució per tal de recuperar la relació contractual amb l'Hospital de Sant Joan. Més tard, es va produir una altra reunió amb el regidor de Promoció Econòmica, Marc Arza i la directora del centre hospitalari, Pilar Closa. En declaracions a El País, Arza assegura que la trobada va ser cordial i que en cap cas es va pressionar als professionals, que eren els que tenien la darrera opinió.
Ben diferent és la visió dels investigadors i del jutge, que consideren que aquestes trobades van sorgir efecte i van acabar per doblegar al traumatòleg Alfred Rodríguez, davant la suposada insistència dels regidors de l'Ajuntament de Reus i dels directius de l'Hospital de Sant Joan. A principis de 2014, el centre hospitalari va tornar a implantar les protèsis de Traiber i a l'octubre va saltar tota l'alerta que ha desembocat en una de les operacions policials més espectaculars que ha viscut la ciutat de Reus.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics