L’allau de punts on anar a comprar el pa i la competència agressiva pels preus han obligat els ‘forns de tota la vida’ a repensar-se. Davant la impossibilitat de competir amb les quantitats industrials de les grans distribuïdores, la qualitat s’ha erigit com el camí a seguir pel Gremi de Forners del Baix Camp. Prenent l’exemple del pa de la Tramuntana, pensat a Girona el 2011 -amb la filosofia d’elaborar un pa artesanal amb productes de la terra-, a casa nostra també es vol explotar la idea. Pel president del Gremi de Forners del Baix Camp i propietari del Forn Cabré, Joan Cabré, “encara som un dels pocs oficis que queden i això cal posar-ho en valor”. Sobretot, afegeix, “perquè, de pa, cada cop se’n farà més, però l’important és que sigui bo i no aquesta cosa industrialitzada”. Veient aquest escenari, Cabré i el conjunt de forners de la comarca s’han decidit a impulsar el que han anomenat ‘Pa Mestral’, que es posarà a la venda a partir del mes de setembre: “Hem fet tot un seguit de proves i totes són satisfactòries”, argumenta.
Com serà el Pa Mestral?
El nou Pa Mestral estarà fet amb productes cent per cent de la terra però, per arribar-hi, caldrà seguir tot un recorregut. D’entrada, s’aprofitarà la farina que s’utilitza a Girona per al Pa de Tramuntana, però l’objectiu és acabar confeccionant una farina pròpia del Camp de Tarragona: “Ja hem lligat converses per tenir un blat nostre, que es plantarà a Santa Coloma de Queralt, però és clar, és un procés laboriós”. Els càlculs són que, un cop sembrat, crescut i segat, ja es pugui elaborar aquesta farina local.
A partir d’aquí, “la sal que farem servir és la del Delta”, detalla el president gremial. Completarà la recepta, l’oli de Siurana, que també formarà part del resultat final i que vol donar un toc característic i diferenciador al producte.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics